Nieuws en verhalen
Activiteiten

Debateer jij mee op 10 dec?

maandag, 02 december 2013

Nieuwe ontwikkelingen van Europese wetgeving over de aanpak van huiselijk geweld en gevolgen voor lokale beleidsmakers

Geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld zijn vormen van gendergerelateerd geweld, geweld dus waar mensen op grond van hun geslacht of seksuele oriëntatie mee te maken krijgen. De lidstaten van de Raad van Europa zijn vanaf eind 2014 verplicht om bij de aanpak van dit geweld rekening te houden met de feitelijke ongelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Tegelijkertijd worden in 2015 veel taken op het gebied van zorg en opvang van de landelijke overheid naar gemeenten overgeheveld, zo ook geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. De wethouders van de vier grootste Nederlands gemeenten hebben onlangs hun visie op de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling aangeboden aan de VNG. In deze visie gaan echter zij nauwelijks in op de genderaspecten van huiselijk geweld.

Tegengestelde ontwikkelingen dus.

Op 10 december praten we hierover door. Te gast is Renée Römkens, expert op het gebied van huiselijk geweld en directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Vragen zijn: Waarom lijkt in Nederlandse beleidsplannen over geweld binnenshuis de invloed van sekseverschillen terzijde te worden geschoven? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat gemeenten rekening houden met en zich houden aan deze aankomende internationale afspraken en verdragen, en wat is daarvoor nodig?

Wanneer: 10 december

Dag van de Rechten van de Mens en slotdag van 16 dagen van activisme rond de bestrijding van geweld tegen vrouwen

Locatie

Hofweg 1h, Den Haag, bij ProDemos (3e verdieping, Parlementszaal)

Tijd:

19.30 uur: zaal open, inloop koffie/thee

20.00 uur: lezing van Renée Römkens, directeur Atria - kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis: Europa binnenshuis! Betekenis van Europese regelgeving voor lokale beleidsmakers in de aanpak van huiselijk geweld.

20.30 uur: vragen/reacties uit de zaal en debat

21.30 uur: afronding, en aansluitend borrel bij Dudok

Aanmelden

Het is aan te raden om te reserveren voor het debat. U kunt zich aanmelden via

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stimuleert hen om hierin een actieve rol te spelen. Om zoveel mogelijk mensen bij de politiek te betrekken, werkt ProDemos op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau.

www.prodemos.nl 

Atria, hèt kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, draagt bij aan emancipatie van vrouwen door kennisoverdracht, beleidsadvisering en stimulering van het maatschappelijke en politieke debat. Met als uiteindelijk doel gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

www.atria-kennisinstituut.nl