Nieuws en verhalen
Blog

15 oktober Kick off Samen Actief de Havelaar

vrijdag, 14 oktober 2016

Expeditie West

Vrouwenemancipatie en –participatie door samenwerking in wijken

Doel van het project Expeditie West is: directe participatie op gang brengen in vier wijken in West: Bos en Lommer, Westerpark, Baarsjes en Oud West. Hierbij staan de vrouwen centraal om wie het gaat, de (sleutel)vrouwen in West. Wat vinden zij nodig om in de buurt waar ze wonen, emancipatie en participatie van vrouwen te vergroten?

 

Samen actief

Op zaterdag 15 oktober wordt er voor de vrouwen in Oud West een open dag georganiseerd in buurtcentrum de Havelaar tussen 11 en 15 uur. Dit is de Kick Off! Er zijn fietslessen, workshops mediteren om te ontspannen en workshops leren masseren. Daarnaast wordt er  gekookt met de vrouwen. Er is al een Turkse en een raw food kookles gegeven, wat verrassend lekker was. 

‘De bedoeling is dat de vrouwen, die vaak thuis zitten naar deze open dag komen, enthousiast worden en zich opgeven voor de workshops. Dan kunnen zij meedoen tot in ieder geval het einde van het jaar,’ vertelt projectleider Annamaria Teeseling enthousiast. Voor de vrouwen in Oud-West ligt de focus tijdens het project op gezondheid, ontspanning en gezonde voeding.

De achterliggende gedachte voor Expeditie West is: Waarom laten we de vrouwen niet zelf bedenken wat ze nodig hebben om deel te nemen in de maatschappij en meer zelfstandigheid te verwerven?

 ‘Het idee voor Expeditie West is afkomstig van Stadsdeel West en de VrouwenAcademieWest,’ vervolgt Annamaria Teeseling, ‘sinds 15 augustus aangesteld als vervanger van Amis Boersma, die vanaf het begin als projectleider betrokken was bij Expeditie West en nu met zwangerschapsverlof is.

 

Eigen aanpak per wijk: weg met regels en hokjes

Na intensief overleg met sleutelvrouwen in de diverse wijken zijn per wijk de behoeften van deze vrouwen en hun netwerk geïnventariseerd. De accenten zijn per wijk verschillend. ‘Sleutelvrouwen zijn vrouwen met hun eigen netwerk in de wijk. Amis Boersma heeft voor haar zwangerschapsverlof vooral gewerkt aan teamvorming en het opbouwen van een  vertrouwensband. ‘Het is een ontdekkingstocht. In een enkele wijk hebben we sessies met kleien georganiseerd zodat de deelnemende vrouwen met klei hun wensen zichtbaar konden maken. Dat past niet bij elke groep. In Oud West wilden de vrouwen koken. Elke wijk of groep vrouwen heeft zijn eigen aanpak nodig,’aldus de projectleidster.

Wat betekent eigenlijk directe participatie? ‘Het is een mode-woord in de onze maatschappij,’ volgens Annamaria. ‘Het idee is dat bewoners zelf met ideëen en plannen komen om hun situatie te verbeteren, in plaats van dat het beleid op kantoor achter een bureau wordt bedacht. Met andere woorden, de bewoner zelf zegt wat zij/hij nodig heeft. Ik heb zelf gewerkt als schuldhulpverlener en in teamoverleggen kwamen we er vaak achter dat iedereen vanuit zijn deelgebied met dezelfde klant te maken had. We vroegen ons af: hoe zorgen we ervoor, dat we bieden wat de klant nodig heeft. We kwamen tot de conclusie laat al die regels en hokjes los en laat de klant bepalen wat ze nodig hebben om emancipatie te bevorderen.’

 

Van experiment na actie

Expeditie West is na de inventarisatiefase in de doe-fase beland. ‘In Westerpark hebben we al een succesvolle open dag gehad in de Horizon: voor jonge moeders en hun kinderen. Het thema was: eenzaamheid verminderen. We hoopten op 50 mensen. Er kwamen circa 70 vrouwen en kinderen op af. We hebben nieuwe mensen bereikt door te flyeren. Wat ook meewerkte was, het netwerk van de sleutelvrouwen aan te spreken, ze mochten zelf ook vrouwen mee nemen, waarvan ze dachten dat ze geinteresseerd zijn in het project en er graag aan mee wilden doen. We hebben heel enthousiaste reacties gehad. Het plan is vervolgens elke week of om de week een vrouwencafé te organiseren, waar ze samen met hun kinderen naar toe kunnen. Waarschijnlijk zal het Vrouwencafé in de Horizon plaatsvinden."

 

Bewondering voor sleutelvrouwen

De rol die Annamaria op zich neemt is onder meer de bijeenkomsten in de diverse wijken in goede banen leiden binnen het tijdspad dat er voor staat. Er worden concrete stappen gezet, het liefst voor het eind van het jaar: draaiboeken maken, grenzen bewaken, en het enthousiasmeren van nog meer vrouwen. Ze wil graag kwijt dat ze versteld staat van de betrokkenheid en veel bewondering heeft voor deze sleutelvrouwen die zo actief zijn naast een baan en gezin. ‘Er wordt vaak een flink beroep op hen gedaan!’

‘In Bos en Lommer willen de sleutelvrouwen in eerste instantie zichzelf ontwikkelen. Vaak is de taal en vooropleiding niet voldoende om verder te leren. Samen met hen ben ik aan het kijken of we iets unieks kunnen ontwikkelen, een opleiding op het gebied van talentontwikkeling, bijvoorbeeld met bijzondere sprekers. Twee vrouwen die inmiddels een Stichting hebben opgericht gaan deze opleiding vormgeven en uitvoeren. Wat ik ook merk is, dat de sleutelvrouwen vaak moeten leren om dingen uit handen te geven.‘

‘De kerngroep in de Baarsjes bestaat uit acht vrouwen. Deze sleutelvrouwen hebben allemaal hun eigen groep en zijn allemaal heel actief bezig en lopen tegen hun grenzen aan. Met hen kijk ik hoe deze groepen vrouwen zich nog meer met elkaar kunnen verbinden, vanuit vragen als: hoe worden we een groep? En hoe kunnen we elkaar sterker maken? Hiervoor is een gezamenlijk budget vrijgemaakt, ook om de vrouwen binnen hun eigen project wat ruimte te geven en af toe wat te kunnen besteden aan de waardering voor hun vrijwilligers en gastsprekers. In de toekomst willen we hen ook begeleiden bij het aanvragen van subsidies,’ besluit Annamaria.

 

Meedoen

Ben je nieuwsgierig geworden hoe jij jezelf actief kan inzetten voor vrouwen in jouw buurt of hoe je je kan verbinden met de al bestaande initiatieven bij jou in de buurt? Of wil je gewoon meer info, neem dan contact op met Annamaria Teeseling, begeleider van Expeditie West T 06-10069826, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mireille Buldeo Rai