Nieuws en verhalen
Blog

Nooit te oud voor Engelse les bij Joke Stolp

vrijdag, 03 maart 2017

Nooit te oud voor Engelse les bij Joke Stolp 

 

....hoe het begon

Het was een mooie zomerdag waarop de Algemene Bond voor Ouderen (ANBO) een bijeenkomst had georganiseerd in dierentuin Artis zo’n tien jaar geleden. De opkomst was heel goed, er waren pakweg zo’n 70 mensen aanwezig. De ANBO zocht diverse vrijwilligers o.a. iemand die Engelse les kon geven. Mijn moeder Joke Stolp-Vreeburg (93 jaar) leek dat wel wat. Zij heeft negen jaar in Engeland gewoond en 5 jaar in Australië. Ook is zij in het bezit van ‘het Lower Certificate of Cambridge’. Haar Engels is dus van dien aard dat zij les kan geven. Tijdens de bijeenkomst raakte zij in gesprek met een zekere Agnes uit Amsterdam-Noord.

...zo kwamen de leerlingen binnen

Joke: ‘Agnes was enthousiast en wilde haar kennis van het Engels op peil houden. In het blad van de ANBO editie Amsterdam-Noord werd een advertentie geplaatst. Hierin werd meegedeeld dat er mogelijkheid was om Engelse les te volgen. Een zekere Afke uit Amsterdam Noord wilde ook haar Engels bijspijkeren en beide dames komen nu samen met de auto uit Amsterdam-Noord om bij mij les te volgen.’

Joke legt uit: ‘Mijn lessen kennen een vaste indeling. Wij komen eens in de twee of drie weken bij elkaar en de lessen duren anderhalf uur. Wij lezen meestal een hoofdstuk uit een Engels boek. Ik geef Agnes en Afke als huiswerk op dat zij thuis de woorden opzoeken uit het hoofdstuk, die zij niet kennen.

... literatuur, grammatica en Wordwise

‘Inmiddels neemt mijn dochter José, schrijfster van dit artikel ook deel aan de lessen. Zij ondersteunt mij en zet een kopje echte Engelse thee voor de dames. We zijn inmiddels al aan ons derde boek bezig. We hebben ‘A room with a view’ en ‘The Good Earth’ al helemaal uitgelezen. Nu zijn we bezig met het boek ‘I am Malala’, over het meisje wat door de Taliban in haar hoofd geschoten is, maar de aanslag heeft overleefd. Zij heeft de Nobelprijs ontvangen voor het werk wat zij verricht o.a. om meisjes de kans te geven om onderwijs te volgen. Nadat wij het hoofdstuk uit het boek gelezen hebben, doen wij wat aan de Engelse grammatica. Dat valt niet mee, maar mijn leerlingen hebben ook dit thuis al als huiswerk voorbereid. Als laatste lees ik een zin op uit het boek Wordwise en de dames moeten het ontbrekende woord invullen. Dit doen we om de woordenkennis van het Engels te vergroten. De lessen geven mij energie en gelukkig kan ik het nog goed aan.’

...waardering voor de docente

Agnes (78 jaar): ‘Ik heb het vanaf het begin een unieke ervaring gevonden om bij Joke Engelse les te krijgen. Ik heb er bewondering voor dat zij op haar leeftijd nog zo actief is. Het zijn prettige en gezellige uurtjes die ook nog eens heel leerzaam zijn’.

Afke (80 jaar): ‘Ik vind het ook gezellig en leerzaam en verheug me op het volgende boek dat wij gaan lezen. Joke beoordeelt of een boek geschikt is. Wat ik ook leuk vind is dat de helft van de vrijwilligersvergoeding die wij aan Joke betalen naar Brookes Hospital for Animals gaat. Ik hoop er nog enige tijd aan deel te kunnen nemen.

José van Stolp