Nieuws en verhalen
Blog

Repair Cafe

vrijdag, 23 juni 2017

Naar het Repair Café voor kapotte apparaten: goed voor het milieu en je portemonnee

Op 5 april j.l. was de feestelijke opening van het Repair Café in de Koperen Knoop. Voorheen was het Repair Café in de Horizon gevestigd en kon men er op zondag terecht. Nu vindt het Repair Café om de week plaats in de Koperen Knoop op woensdag van 10.00 – 12.00 uur.

Omdat ik zelf een kapotte tas had die ik wilde laten repareren en omdat ik wilde weten hoe het er aan toe gaat bij zo’n Repair Café, ben ik er op een woensdag ochtend langs gegaan.

Ik interview Dick Albers, een van de vrijwilligers die er werkt.

Dick: ‘We zijn vandaag met z’n vieren. Meestal is er nog een collega bij die kleding repareert, maar zij is nu op vakantie. Mensen komen met kleine huishoudelijke apparaten langs waar iets aan mankeert. Bijvoorbeeld met stofzuigers, mixers, heggenscharen enz.’

‘Het Repair Café is een landelijke organisatie en bestaat al een jaar of tien,’ vertelt Dick. ‘We zijn op meerdere plaatsen in de wijk actief o.a. in de Havelaar, Onder de Bogen bij het Haarlemmerplein en in de Kijkduinstraat.

Het Repair Café heeft ook een sociaal tintje, want mensen krijgen een kopje koffie of thee en een plakje cake aangeboden en kunnen gezellig met elkaar praten terwijl wij hun apparaat repareren. Maar zij mogen het ook zelf doen met onze hulp.’

 

Geef je spullen een tweede kans

Even later komt er een meneer langs met een apparaat om thee te maken. De schakelaar is stuk en Dick vervangt deze in een mum van tijd. Ook komt er een mevrouw met een kapotte naaimachine. Er blijkt een stukje stof in het mechaniek te zitten. Nadat dit verwijderd is, doet de machine het weer prima. De naaimachine wordt door de eigenaresse gedoneerd aan het Repair Café.

Mijn kapotte tas wordt gelijmd, zodat ik hem eindelijk weer kan gebruiken. Ik ben er heel blij mee. Dick verteld dat de collega-vrijwilligers elkaar ook helpen bij het repareren. Iedereen is allround, maar twee weten meer dan een. De benodigde onderdelen zijn voor eigen rekening en na een geslaagde reparatie wordt een  vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Nieuwe apparaten blijken vaak moeilijk open te maken, maar weggooien is zonde.

Ons motto is: ‘geef je spullen en tweede kans, want weggooien kan altijd nog’ aldus Dick. Wij kunnen ook nog handige mensen gebruiken. Dus als je zin hebt om te komen helpen bij het Repair Café, dan ben je van harte welkom! Het Repair Café is goed voor het milieu en je portemonnee!

 

José Stolp