Nieuws en verhalen
Blog

Expeditie Westerpark

maandag, 02 oktober 2017

Expeditie Westerpark


Brainstormen over ondersteuning vrouwen

De sleutelvrouwen van Westerpark kwamen op donderdag 29 september weer bij elkaar. Doel van de bijeenkomst was om samen verder na te denken over onderwerpen en thema’s die voor vrouwen in de wijk belangrijk zijn.
Welke activiteiten kunnen opgepakt kunnen worden ter bevordering van emancipatie? Eerst kwam de vraag aan de orde op welk gebied liggen er kansen? Waar hebben vrouwen behoefte aan?
De eerste bijeenkomst vond plaats in Nemoland bij een lunch, waarbij ongeveer 23 sleutelvrouwen acte de présence gaven. De lunch was bedoeld om de vrouwen te bedanken voor hun inzet in de wijk. Tijdens de lunch is aan de hand van verschillende opdrachten nagedacht over de kansen die er liggen voor vrouwen in Westerpark.
Er zijn verschillende interessante ideeën genoemd en door Marieke, buurtwerker in de Horizon op een flap-over genoteerd:
- activiteiten ter bevordering van economische zelfstandigheid;
- diverse cursussen: budget cursus, starten van een eigen bedrijf; opvoedcursus,
- talentenbeurs alleen voor vrouwen;
- diverse activiteiten: sporten, knutselen, koken.

Bij de volgende bijeenkomst waren er in de Horizon tien Sleutelvrouwen aanwezig die met elkaar van gedachten wisselden om een goede keuze te kunnen maken uit de reeks thema’s. De keuze viel op twee onderwerpen, namelijk opvoeden en educatie.

Een veel gehoorde klacht in de buurt is dat veel kinderen tot laat in de avond nog buiten mogen spelen. Een Sleutelvrouw vertelde over een situatie die zij kort gelden zelf mee heeft gemaakt in een supermarkt. Een kind van drie jaar nam (stal) een chocolade reep uit de schappen en daar werd door het winkelpersoneel de politie voor gebeld. De moeder van het kind wist van schaamte bij ondervraging van de politie niet wat ze moest zeggen.

Opvoedcursus
Er bleek vooral behoefte aan een opvoedcursus. Zo kreeg het idee vorm om een opvoedcursus aan te bieden en een plek in te richten waar moeders met vragen naar toe kunnen. Om goed te kunnen inschatten of daar belangstelling voor is hebben de vrouwen het plan opgevat om binnenkort opnieuw een informatie bijeenkomst in buurtcentrum de Horizon te organiseren. Op die dag zal er door een professional advies over het onderwerp ‘opvoeden’ gegeven worden.
High Tea Zoet is een ook een project van Expeditie Westerpark waarbij aan eenzame vrouwen en moeders met kinderen workshops aangeboden worden. Tijdens de bijeenkomsten wordt er intensief met elkaar over verschillende onderwerpen gepraat waaronder opvoeden van kinderen, gezonde voeding, geldzaken, maar ook over de toekomstplannen van de deelnemers. De vrouwen worden door bedreven coaches begeleid om meer zelfstandigheid te bereiken. Zij ontvangen daarvoor geschikte adviezen en handvaten. Omdat niet alle vrouwen de Nederlandse taal machtig zijn zal er op de voorlichtingsdag een tolk aanwezig zijn. Het thema ‘educatie’ blijkt voor de vrouwen ook een heel belangrijk onderwerp te zijn.
De Sleutelvrouwen van Westerpark komen binnenkort weer bij elkaar om het plan verder uit te werken.


Sharon Winter