Nieuws en verhalen
Blog

Women of West Festival

woensdag, 14 november 2018

Women of West Festival
Donderdag 8 november vond voor de derde keer het jaarlijkse festival voor vrouwen in Amsterdam West plaats. Dit jaar stond het festival in het teken van de thema’s gezondheid, geluk, ondernemerschap en geldzaken.

Enthousiaste hostessen ontvingen de bezoekers en nodigden hen uit om aan de diverse activiteiten deel te nemen. Anders dan in theater ‘de nieuwe Liefde’ waar het festival in de afgelopen jaren plaats vond, zijn de ruimtes in de huidige locatie ‘De school’ een stuk groter en hoger. De school, een voormalig schoolgebouw in de Baarsjes, is thans een cultureel centrum. Organisator Marian Spier laat weten dat er naar schatting ongeveer 175 bezoekers aanwezig waren.

Kunst, vermaak en praktische zaken
Het programma was als vanouds gevarieerd en met verve gepresenteerd. Naast een film over een jonge vrouw die radicaliseert van Mijke de Jong en Nora El Koussour, was er onder andere muziek van Aysegül Karaca en Jara Holdert, dans met Emma Wijbenga en Emma Evelein en een modeshow gepresenteerd door Anbasja Blanken.
Er waren drie doorlopende exposities te zien. In het werk van de kunstenaars kwamen onder andere ook de thema’s van de dag tot uitdrukking.

In een van de ruimtes boden diverse organisaties hun diensten aan. ABC Alliantie presenteerde een financieel salon waar bezoekers terecht konden voor adviezen inzake schulddienstverlening, budgetadvies, ondersteuning m.b.t. voorzieningen en regelingen. Intro Boost introduceerde een ondersteuningsprogramma voor ondernemers.
Randstad was aanwezig om bezoekers een CV check aan te bieden. Fotografe Oboshie Oduro voorzag vrouwen van professionele foto’s voor sollicitatiedoeleinden of Linkedin.

Uitgelicht: efficiënt werken moet zo gewoon zijn als tanden poetsen
Ondernemerschap is het thema van de twee zeer bevlogen lifecoaches Ayesha en Silvana van ‘Intro Boost’. Hun bedrijf is opgezet met het doel zzpers te ondersteunen die zich goed willen presenteren. Gaandeweg kwamen ze erachter dat er meer behoefte bestond aan structuur en efficiëntie in het werk van hun (potentiele)klanten. Reden voor de lifecoaches om trainingen aan te bieden op het gebied van timemanagement, productiviteit en persoonlijke efficiëntie. Naast de training bieden ze een coaching traject aan waarbij klanten leren hun doelen daadwerkelijk te halen. ‘Efficiënt denken en werken moet alledaags worden, zoals tanden poetsen vanzelfsprekend is,’ aldus Ayesha.
De coaches dachten te focussen op jonge professionals, maar in de praktijk blijkt dat er meer 35plussers behoefte hebben aan hun aanbod. Ondertussen heeft het bedrijf al diverse klanten.

Ondanks de fantastische kunstenaars, presentatoren en hostessen was de sfeer een beetje ingetogen. De grote ruimtes werden niet gevuld door het aantal bezoekers. Er was duidelijk bespaard op de locatie en ook op het lijfelijke welzijn, dat bleek toen er later in de middag op grote schalen nog veel vergeten broodjes over waren. De bruisende, feestelijke uitbundigheid en dynamiek van de eerdere twee festivals ontbrak. Het deed eerder een beetje denken aan de eerste talentenbeurzen waarbij men nog zoekende was naar het juiste concept. De talentenbeurs is ondertussen uitgegroeid tot een druk bezocht en een zeer succesvol evenement in West.

Ulla Nuess