Nieuws en verhalen
Blog

Talentenbeurs najaar 2018

dinsdag, 04 december 2018

Talentenbeurs najaar 2018

Het was weer feest in de Hallen op dinsdag 27 november tussen 13-17 uur. De talentenbeurs vond ook dit najaar weer plaats in de voormalige tramremise die tegenwoordig een belangrijk cultureel centrum is in Amsterdam West
Er was een goede mix te zien van het aanbod: vrijwilligerswerk vaak ten behoeve van buurtinitiatieven, betaald werk, cursussen en scholing. Er worden veel vrijwilligers gevraagd voor sociale en culturele activiteiten die zonder vrijwilligers niet zouden kunnen bestaan.
Omstreeks 15 uur stond de teller al op 171 matches (zie foto).

Vrouwen in de aandacht

Annemieke Winder stond op de beurs met informatie over Stichting ’Vrouwen vooruit’ die allerlei activiteiten ter ondersteuning van vrouwen organiseert. Annemieke, tevens coördinator van de VrouwenAcademieWest VAW is enthousiast: ‘Ik vond het weer een mooie beurs, een gemêleerd aanbod aan vrijwilligerswerk, ondersteuning en betaald werk. Ik heb veel leuke en gemotiveerde vrouwen gesproken die graag een stap verder willen zetten door vrijwilligerswerk te doen of een cursus te volgen. Daar wordt ik altijd weer blij van!’

Arbeidsmarkt neemt afstand

Opvallend is hoeveel onderwerpen er leven en opgepakt worden door enthousiaste actieve en creatieve mensen die graag een stem geven aan (buurt)initiatieven.
Een voorbeeld is de sociale onderneming brouwerij Prael. De brouwerij opgezet16 jaar geleden door twee ondernemers die voorheen werkzaam waren als verpleger in de psychiatrie. Zij zagen dat niet de mensen zelf afstand nemen van de arbeidsmarkt, maar dat de arbeidsmarkt afstand neemt van de mensen met een psychiatrische achtergrond. Daar wilden ze iets aan doen.
Bij de brouwerij werken mensen met allerlei psychische aandoeningen. Hier draait het niet, zoals ze zelf zeggen allen om bier maar om mens én bier!

Milieu en cultuur

Dat er ook aandacht voor het milieu is laten de zeefdrukmakers zien. Een sociale werkplaats die al 10 jaar bestaat. Ze drukken op 90% organisch katoen en gebruiken PVC-vrije inkt.
Ook was er aandacht voor de bijzondere kunst in Amsterdam. Culturele organisaties zoals de OBA, museum het schip en BMA, de monumentenzorg van Amsterdam. Uiteraard is er altijd behoefte aan mensen die taallessen verzorgen en activiteiten met ouderen en kinderen.

Tenslotte…

Mooi om te zien hoe de zogenaamde onderkant van de samenleving een impuls krijgt door empathische mensen die creatief zijn in het verbinden van werelden. Hun empathie en ondernemingszin brengt mensen op een hoger plan zodat ze ook ‘gewoon’ een plek hebben en meedoen.
Op de talentenbeurs wordt dit allemaal zichtbaar.

Ulla Nuess