Nieuws en verhalen
Blog

Cursus Buurmaatje Westerpark

maandag, 25 februari 2019

Cursus Buurmaatje gaat weer van start in Westerpark

Op 4 maart a.s. start er voor de tweede keer een cursus Buurmaatje in Westerpark. Vanuit Kerk en Buurt wordt  een cursus georganiseerd om vrijwilligers te ondersteunen. De cursus is voor nieuwe vrijwilligers die starten als buurmaatje en voor vrijwilligers die al werkzaam zijn als buurmaatje. De cursus vindt plaats in de Buurthuiskamer van Hebron, Polanenstraat 197, Amsterdam.

 

Jette Uittenhout vrijwilligerscoördinator van Burenhulp Westerpark, vertelt over de inhoud van de cursus. ‘De cursus is voor buurtgenoten die zich willen inzetten voor kwetsbare buren in Westerpark die aandacht en vertrouwen nodig hebben. Mensen kunnen zich bij mij aanmelden.’

 

Samen oplossingen zoeken en ervaringen delen

De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten met diverse thema’s en eindigt met een feestelijke afsluiting.

De cursus gaat over de dilemma’s die je als vrijwilliger tegenkomt als je bij een buurtgenoot thuiskomt. Als buurmaatje werk je solitair, tijdens de bezoeken sta je er alleen voor. In de cursus ontmoet je andere buurmaatjes waarmee ervaringen worden gedeeld en samen oplossingen worden besproken. Een buurmaatje kan bijvoorbeeld snel worden overvraagd. De hulpvragers zijn vaak mensen die geïsoleerd leven. In de regelmatige bezoeken komt het voor dat het buurmaatje voor meerdere hulpvragen wordt gevraagd. Dit kan onder meer zijn naar de apotheek gaan, helpen met administratie of een brief opstellen. Soms ook huishoudelijke klusjes. Het is belangrijk dat mensen weten hoe ze hun grenzen kunnen bewaken.

 

Luisteren zonder oordeel

‘Als vrijwilliger kun je ook altijd terugvallen op mij,’ vertelt Jette.’ Als vrijwilliger kom je maximaal drie uur per keer bij iemand. Wanneer er meer vragen bij het buurmaatje terecht komen, dan kunnen ze die aan mij doorgeven. Zo kunnen we toch zorgen dat de mensen geholpen worden, maar raken de buurmaatjes niet overbelast. Ik heb zelf veel geleerd uit de eerste cursus en ken de dillema’s van de vrijwilligers. Ik ben echt onder de indruk van de prettige omgang en e openhartigheid van buurmaatjes onderling.

Een ander onderwerp dat in de cursus centraal staat is luisteren zonder oordeel. Vaak willen wij mensen direct hulp bieden terwijl een luisterend oor voldoende is. Een oplossing zoeken is niet altijd nodig. Een mooi voorbeeld van wat een buurmaatje kan betekenen voor iemand is van een dame die amper haar huis uit kwam en nu samen met een buurmaatje weer het plezier heeft teruggevonden om buiten te zijn. Zij gaan eens in de twee weken samen naar de markt. Andere buurmaatjes komen alleen voor koffie of doen samen een boodschap. Door de buurmaatjes worden vertrouwen en sociale vaardigheden opgebouwd. Er zijn nog plaatsen in de cursus voor buurmaatjes.

Opgeven graag bij Jette Uittenhout tel. 06 83 25 40 89 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

José Stolp