Nieuws en verhalen
Blog

Creatieve vakvrouwen in het Gilde Lab

maandag, 06 september 2021

 

Creatieve vakvrouwen in het Gilde Lab

Atelier het Gilde Lab biedt vrouwen de mogelijkheid om tegelijkertijd te leren en te werken met de bedoeling de kans op een betaalde baan te vergroten.
Vertrekkend coördinator Marijke Bremer werkt sinds vijf jaar bij het sociaal naaiatelier en laat een succesvol project achter….

In het Lab waar momenteel 18 vrouwen werkzaam zijn wordt vier dagen per week gewerkt. De organisatie verdient een kwart van de lopende kosten zelf door eigen inkomsten te genereren en voor drie kwart ontvangen zij subsidie van de gemeente.
De formule die de gemeente hanteert luidt ‘recht op subsidie als er een kwart eigen inkomsten wordt gegenereerd’. De inkomsten zijn gewaarborgd door de goede kwaliteit van het werk dat de vrouwen leveren.

De Coördinator
Marijke is altijd creatief geweest en was onder meer als grafisch ontwerper bij een lokale krant werkzaam. Acht jaar geleden verhuisde ze vanuit het zuiden des lands naar Amsterdam. Ze zocht werk en begon als vrijwilliger bij Kerk en Buurt en bij een bedrijf dat kunst voor kinderen organiseerde. Tenslotte kwam ze terecht bij het Gilde Lab waar zij nu als ZZPer aangesteld is.
Het coördinatorschap omvat veel taken. Marijke plant de productie en de bezetting, regelt en organiseert, begeleidt de vrouwen, zorgt voor subsidie en beheert de administratie en diverse financiële zaken. Daarnaast onderhoudt zij de contacten in de buurt en is lid van diverse netwerken.

Leren en werken
De vrouwen werken grotendeels aan opdrachten en krijgen tevens naailes van een ervaren docente.
Zij ontvangen een vrijwilligersvergoeding voor hun werk.
Gedurende de Lockdown vanwege corona werkten de vrouwen vier dagen in de week met een kleinere bezetting van 4 cursisten tegelijk.
De ideale bezetting is 6 vrouwen tegelijk. In de normale praktijk is de bezetting altijd groter.

Er zit veel variatie in de grootte van de opdrachten. Er komen zowel kleine als ook grotere opdrachten binnen, waarbij honderd of meer stukken gefabriceerd worden. Het komt ook voor dat er een uniek stuk wordt gemaakt, maar ook duizend stukken.

Toekomst van het lab
Nu is volgens Marijke de tijd gekomen om opnieuw haar vleugels uit te slaan en verder te kijken naar een andere baan. Zij is op zoek naar een geschikte kandidaat die het coördinatorschap kan overnemen.

Ze denkt al een tijdje na op welke manier het lab en de vrouwen die daar werken een goed gepositioneerde plek in de markt kunnen behouden als zij vertrekt.
Marijke is van mening dat er meer potentie in de organisatie schuilt, die op termijn nog gerealiseerd moet worden.

Weinig verloop
‘Het is te gezellig, niemand wil weg’, lacht Marijke. Van de 18 vrouwen gaan gemiddeld vier naar een vervolgopleiding of naar een betaalde baan. Enkele vrouwen zijn arbeidsongeschikt. Zij zouden op de arbeidsmarkt niet veel kans maken op een reguliere baan.
Sommigen blijven om uiteenlopende redenen lang verbonden aan het Lab.
Met enkele vrouwen werkt Marijke al vier jaar samen. ‘Er is te weinig uitstroom’, aldus Marijke. ‘Dat zou met het opzetten van een goed curriculum moeten veranderen.’ Het lab zou een opstap naar de arbeidsmarkt moeten zijn voor de meeste vrouwen hier, dat is eigenlijk de bedoeling.’
Thans zijn een aantal vrouwen als ZZPer doorgestroomd naar de organisatie ‘Blik op Talent’.

Milieuvriendelijk
Lokale productie is zeer gevraagd. ‘We (her)gebruiken veel stoffen en andere materialen. ‘Het is een rode draad in ons beleid om zo milieuvriendelijk mogelijk te produceren’, vertelt Marijke.
‘We krijgen meer vraag dan we aan kunnen. Er komen steeds weer nieuwe klanten, vaak ook millennials die ons concept waarderen, dat bij hun opvatting past, namelijk dat wij beter moeten omgaan met onze planeet.’ 

Opvolger gezocht
Omdat Marijke na vijf jaar haar carrière graag verder wil vervolgen, is zij van plan het Gilde Lab te verlaten. Ze is zelf aan het zoeken naar een geschikte opvolger.
Reacties worden zeer op prijs gesteld.

Ulla Nuess