Nieuws en verhalen
Blog

Ik heb werk

vrijdag, 01 juli 2016

Ik heb werk

 

Debora Menasse juicht: ‘Het is fantastisch, op gesprek geweest en aangenomen!’ Debora heeft een tijdelijke baan gevonden bij het Leger des Heils in Amsterdam, waar zij als ambulant medewerker is aangesteld. Zij is er dol enthousiast over. Haar takenpakket bestaat voornamelijk uit huishoudelijk werk.

 

Ik ontmoet Debora bij de Stichting Buurtwerkplaatsen op de Cliffordstraat in Amsterdam West, waar zij een opleiding/stage heeft gelopen als conciërge.

Ze had een lange weg te gaan voordat ze uiteindelijk kon genieten van dit succes.

 

Debora, geboren in Suriname is op haar vierde met haar ouders naar Nederland geëmigreerd. De eerste woonplaats was Delft, later is het gezin naar Amsterdam verhuist.

Debora (45) heeft 4 kinderen (26, 23, 17 en 9) en is oma van 2 kleinkinderen. Haar eerste kind kreeg zij op haar negentiende.

 

De eerste voorstelling die zij als jong meisje van werk had, was ‘iets’met kinderen doen. Ze wilde graag met kinderen werken en bijvoorbeeld kinderpsycholoog worden. ‘Het was niet gebruikelijk bij ons dat kinderen eigen keuzes maken’, vertelt Debora.

Ze denkt nu dat haar nogal rommelig en onderbroken beroepsleven ermee te maken heeft. Zij mocht niet kiezen voor waar haar hart naar uit ging. ‘Op school ging het niet goed met mij. Ik kon niet doen wat ik graag wilde.’

Ik doe het met mijn kinderen anders, zij mogen wel kiezen voor waar hun hart naar uit gaat.’

 

Debora heeft een LBO/ MBO opleiding gevolgd. Ze werkte in een supermarkt, bij McDonalds en had schoonmaakbaantjes. Tenslotte besloot ze een opleiding tot kinderleidster te volgen en kwam daarmee iets dichter bij haar vroeger ideaal.

Na 7 jaar gewerkt te hebben, brak voor haar een moeilijke periode aan, ze had schulden, raakte haar huis en baan kwijt en kwam in een vrouwenopvang terecht, waar zij uiteindelijk als vrijwilligster werkte.

Debora heeft ook bij de Regenbooggroep gewerkt (opvang voor daklozen) waar zij op de klussenwerkplaats werkte, wat zij heel graag deed. Haar jongere kinderen bleven bij hun vader terwijl zij werkte. De oudsten waren al jongvolwassen en redelijk zelfstandig.

Begin 2016 is zij bij de Buurtwerkplaats terecht gekomen, waar zij de administratie verzorgde en de directeur ondersteunde. Ze werkte 3 dagen in de week telkens 4 uur. Zij deed haar werk naar tevredenheid en vond het werk heel prettig.

‘Ik ben nu blij als ik een goed voorbeeld voor anderen kan zijn’, straalt Debora. Het is een overwinning. ‘Ik heb een betaalde baan!’

 

Ulla Nuess