Nieuws en verhalen
Blog

Kom Erbij Dag

dinsdag, 27 september 2016

De ‘Kom Erbij Dag’!

 

Op zaterdag 1 oktober aanstaande van 16.00 uur tot 20.00 uur wordt de Kom Erbij Dag! georganiseerd. Deze dag wordt gehouden in het kader van de nationale week tegen de eenzaamheid.

 

Acteur Frank Wijdenbosch: Wij organiseren dit evenement met z’n vieren te weten met Cheryl Vliet, Jentiena Clement en Trudy Wolfgang. Friso Hiemstra is de Master of Ceremony (MC). De dag wordt gehouden in buurtcentrum De Horizon aan de Hembrugstraat 156. Er is onder andere een diner, speed daten met bewoners, Juiciety over gezonde sappen en de voorstelling “Eenzaam en alleen”.

Er zullen ook verschillende sprekers over hun vakgebied praten. De deelnemers zijn onder andere Jeroen van Berkel (lid dagelijks bestuur voor de PvdA) hij gaat iets vertellen over buurtparticipatie, de buurtregisseur van de Spaarndammerbuurt komt spreken en een deskundige zal het thema mantelzorg onder de aandacht brengen.

Leo Boke, van de financiële salon geeft inlichtingen over financiële kwesties. De bedoeling is om buurtbewoners weer met elkaar in contact te brengen op een ontspannen manier. Wat heel belangrijk is, is om buurtbewoners ‘gewone’ aandacht te geven zonder dat ze onder een specifieke groep moeten vallen. Voor bewoners die een beperking hebben wordt al genoeg georganiseerd. Dit is het begin van een nieuwe groep die wij willen oprichten, aldus Frank, de groep “Kom Erbij”.

Programma van de dag

Een onderdeel van de dag is het diner. Het diner bestaat uit pompoensoep, het hoofdgerecht is bami met of zonder kip en het nagerecht is een lekker toetje. De kosten van de dag zijn slechts 1 euro. Met dit bedrag hoopt de organisatie de drempel zo laag mogelijk te houden.

Een van de onderdelen van de dag is het speed daten met bewoners. Daarbij is het de bedoeling elkaar een hand te geven en je naam noemen. Hierdoor wordt het ijs gebroken en kunnen bewoners op een ontspannen manier met elkaar kennismaken. Deze dag vindt plaats door de inzet van wel twintig vrijwilligers. Zij zijn onmisbaar en zorgen dat de kosten laag gehouden worden. Wij hopen, vertelt Frank, dat ambtenaren en professionals inzien dat initiatieven als deze bevorderd moeten worden en niet lamgeslagen worden door administratieve rompslomp. Wat ik belangrijk vind is om mijn dank uit te spreken aan als eerste alle vrijwilligers en bewoners van Westerpark maar ook aan ABC Alliantie, Stadsdeel West en Stichting OIOS.

De Voorstelling

De voorstelling gaat over een dame die drie jaar lang onopgemerkt dood in haar huis gelegen heeft. De televisie stond nota bene nog aan, maar geen van de buren heeft iets opgemerkt. Het is een zwaar onderwerp en wij willen daarmee de boodschap uitdragen: let op jouw buren op een positieve manier. Maak eens een praatje met elkaar en vraag eens spontaan hoe het gaat. Het komt voor dat mensen samen wonen in een portiek maar niet samen leven en elkaar nauwelijks zien. Dit kan op een eenvoudige manier veranderd worden. Het ligt in de bedoeling om dit initiatief  jaarlijks te herhalen. Wij hopen op een grote opkomst op 1 oktober.

 

José Stolp

VrouwenPersBureau

 

 

 

 

 

Meer in deze categorie: « "Ladies High Tea" Mixen in Mokum »