Nieuws en verhalen
Blog

Mixen in Mokum

dinsdag, 27 september 2016

Mixen in Mokum: Leer elkaar, een andere cultuur, de Nederlandse taal en een mede-Amsterdammer beter kennen

 

 

Heb je tijd over? Ben je trots op Amsterdam? Deel je graag je kennis? Ben je nieuwsgierig? Leer je ook graag nieuwe mensen en andere culturen kennen? Mixen in Mokum is een taalleerproject en biedt een uitgelezen kans  om je als Amsterdammer een half jaar wekelijks 1 of  2 uurtjes te verbinden met een nieuwkomer en je favoriete hobby's, plekken in Amsterdam en andere interesses te delen.

Nieuwe Amsterdammers kunnen op deze manier snel en op  prettige wijze van ‘oude’ Amsterdammers de Nederlandse taal en cultuur leren.

Aaanstaande donderdag 22 september is er om 19.00 uur een informatieavond in de Havelaar, Douwes Dekkerstraat 2.

 

Meer zelfredzaamheid

Rob Rink, aandachtsfunctionaris taal in de Baarsjes, bij ABC Alliantie vertelt dat hun organisatie de opdracht mee heeft gekregen de zelfredzaamheid van bewoners in West te vergroten. Dit doen ‘functionarissen taal’ van de verschillende buurten onder meer door het begeleiden en organiseren van taalgroepjes, mensen door verwijzen naar de diverse taalaanbieders en het uitwisselen van docenten bij ziekte en door het jaarlijks organiseren van Mixen in Mokum.

 

10 jaar  Mixen in Mokum

“Mixen in Mokum bestaat al zo’n 10 jaar. De Mozes en Aäronkerk was ooit de initiatiefnemer. Sinds vier jaar organiseert ABC Alliantie Mixen in Mokum, een heel leuk evenement met niet alleen taalontmoetingen, maar ook met elke vijf weken uitjes, zoals een rondvaart en stadswandelingen en taalspelletjes.

Na 5 á 6 maanden worden de certificaten uitgereikt tijdens een feestelijke avond, waarbij iedereen iets kookt uit zijn of haar cultuur. Naast lekker kleine hapjes eten wordt er ook gedanst en  gezongen.

 

Volgens Rob Rink doen er jaarlijks zo’n 25 tot 30 koppels, dus circa 50 – 60 deelnemers mee, variërend in leeftijd, van jonge mensen van 25 jaar tot 60 plus. “Iedereen maakt zelf uit met wie hij of zij een taalkoppel wil vormen. Dat gebeurt tijdens de speeddate, dit jaar gepland op donderdagavond 8 oktober van 19.00 tot 20.30 uur ook in de Havelaar. Heb je elkaar gevonden die avond dan spreek je samen een dag en tijd af die goed uitkomt.” Wat je samen doet, bepaal je samen: een wandeling door het park om meer te weten over bomen en struiken. Of ga je samen naar de bibliotheek of naar een concert om te lezen of muziek te luisteren. Taal staat centraal in deze ontmoetingen.

 

Nieuwsgierig geworden?

Kom naar de informatieavond op donderdag 24 september in de Havelaar. Of geef je meteen op als nieuwe Amsterdammer of taalcoach en kom naar de speeddateavond op donderdag 13 oktober, 19 – 20.30: elke 5 minuten kan je met iemand anders praten. Je vindt vast de juiste match!

 

Meer info of meedoen als nieuwe Amsterdammer of taalcoach?

De Baarsjes: Rob Rink
 06-14624244 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bos en Lommer: Jorrit Boomgaardt
 06-39717859 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oud West: Montse Lloveras
 06- 14624404 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Westerpark:

Raymon Rodenburg
 06-14591560 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Mireille Buldeo Rai

VrouwenPersBureau

Meer in deze categorie: « Kom Erbij Dag Expeditie Westerpark »