Nieuws en verhalen
Blog

Het werk van een Gebiedsmakelaar

maandag, 03 april 2017

Het werk van de Gebiedsmakelaar

 Els Visser licht in een interview haar werk toe! Els:  ‘Ik ben sinds juni 2015 gebiedsmakelaar voor de Spaarndammerbuurt in stadsdeel Westerpark en het aanspreekpunt in de buurt.’

 Gebiedsbudget voor goede ideeën

Als gebiedsmakelaar ben ik het eerste aanspreekpunt voor ondernemers en bewoners in de buurt . Ik leg verbinding met de ambtenaren op de werven en het Stadsdeelkantoor. Als mensen een leuk idee hebben voor hun buurt dan kunnen ze bij mij terecht. We kijken dan wat mogelijk is. Er is een gebiedsbudget beschikbaar voor goede ideeën voor de buurt. Een groepje bewoners beslist samen met een medewerker van ABC Alliantie en Dock over de aanvragen. Samen vormen zij een regiegroep. Het kan gaan om zelfbeheer, wat inhoudt in dat ze een stukje gemeentegroen samen willen beheren. Of ze willen dat er ergens plantenbakken neergezet worden, die ze gaan beheren. Ook als ze bijvoorbeeld een plein willen verfraaien kunnen ze met mij contact opnemen. Ze sturen mij een mail of ze bellen mij. Ik kan ze dan doorverwijzen naar de projectleider van zelfbeheer Ragna Hom. Of ik ga zelf met ze in gesprek. Ondernemers kunnen ook komen met vragen over subsidies of vragen over een geschikte locatie. Ik verwijs hen door naar de juiste persoon en naar het subsidieloket waar zij zelf de aanvraag moeten in dienen.

 Talenten inzetten

Het verbinden van mensen is ook een van mijn taken. Bijvoorbeeld als het gaat om talentontwikkeling bij vrouwen dan kan ik vrouwen met elkaar in verbinding brengen. Ik kan hen wijzen op interessante bijeenkomsten bijv. de ‘High Tea Zoet’ in de Horizon. Daar worden moeders met kinderen geholpen bij hun talentontwikkeling en trots te worden op wat ze allemaal kunnen als moeder van een gezin. Deze bijeenkomsten zijn op donderdag om de twee weken. Ik ben daar regelmatig bij betrokken. De Ondernemerskeuken is daar bijvoorbeeld langs geweest. Zij hebben over hun werk verteld aan de aanwezige vrouwen. Ze hebben tevens verteld hoe ze hun talenten in kunnen zetten om betaald werk of vrijwilligerswerk te vinden. Het was interessant te horen wat er allemaal mogelijk is.

 Een geslaagd project

Els licht een voorbeeld toe van een geslaagd project?

Els: ‘Wat ik een succes vindt in Westerpark is het Vrouwenproject ‘Expeditie West’. Sleutelvrouwen gaan in hun eigen buurt andere vrouwen activeren. Zij kijken wat ze willen en nodig hebben. Daarbij kan het gaan om te leren fietsen tot deelname aan de High Tea Zoet of tot meer samenwerken en het vormen van vrouwengroepjes. In Westerpark zijn ze met een koffiekar met informatie rond gegaan op straat om vrouwen te werven.  Het was heel professioneel aangepakt. Het versterkt elkaar als vrouwen met dezelfde dingen bezig zijn. Ze hebben dan steun aan elkaar en ontwikkelen zich samen.

Ook geslaagd in de Spaarndammerbuurt was de ‘Green Graffiti’. Kinderen hebben met een hoge drukspuit op het Zaandammerplein motieven gespoten op de vervuilde tegels. Ze vonden het erg leuk om te doen. Ze hebben ook zelf de sjablonen gemaakt hiervoor. Elsbeth Pikaar heeft dit begeleid en bedacht.

Inkomen en regelingen

Els vertelt over haar plannen.

Els: ‘We gaan mensen met een uitkering vertellen hoe ze van bepaalde regelingen gebruik kunnen maken, zodat ze geen inkomsten missen waar ze recht op hebben. Dit gaan we in de Spaarndammerbuurt doen. We gaan in september hiervoor vijf bijeenkomsten organiseren. We gaan mensen benaderen via de medewerkers van Werk Participatie en Inkomen(WPI). We gaan ook nog op een andere manier mensen uitnodigen. Alle geïnteresseerden zijn welkom. Dus houdt de nieuwsbrief van ABC Alliantie goed in de gaten. Het is een samenwerkingsproject van WPI, de gebiedsmakelaar en de buurtwerker van ABC Alliantie.

José Stolp