Nieuws en verhalen
Blog

SCIP De Regenboog Groep

maandag, 18 december 2017

SCIP De Regenboog Groep

SCIP doorbreken van afhankelijkheid in psychiatrische Zorg

SCIP staat voor Stichting Cliëntgestuurde Initiatieven en Projecten en is onderdeel van De Regenboog Groep. Ik interview Helma van de Vliet. Zij is sinds 2016 een van de projectleiders bij SCIP. De Stichting bestaat al sinds 2000 en is ontstaan vanuit een prijsvraag bij Mentrum. Men wilde een cliëntgestuurd project opzetten, waarbij mensen niet volledig afhankelijk zijn van de psychiatrische zorg. Het eerste project van SCIP begon in Amsterdam Noord.


Diverse activiteiten bij SCIP?

Helma: ‘Er zijn erg veel initiatieven. We hebben twee computercentra. Een in West en een in Amsterdam Noord. We hebben ook winkels waar we computers verkopen en waar reparaties worden verricht.’ De winkel zit in de Kwakerstraat (West) en in Amsterdam Noord in kringloopwinkel de Lokatie.

‘We organiseren elke dag een eetkamerproject waar gasten voor rond vijf euro kunnen eten.’ Daarnaast beschikt SCIP over een webbureau en een uitgeverij. Verder is er het project ‘Ervaringswijzer’, waarbinnen onder meer cursussen worden gegeven zoals ‘Sterk in Werk’ en ‘Socratische gesprekken’, gebaseerd op de filosoof Socrates. Bij de computercentra kunnen vrijwilligers onder andere cursussen geven. Er is een grote variatie aan functies beschikbaar.

‘Veel van onze cliënten hebben een achtergrond in de psychiatrie. Er is altijd wat te doen voor mensen die dagbesteding zoeken en eenzaam zijn. Dat is ons voornaamste doel’, vertelt Helma.


Mijn inbreng bij SCIP

Helma: ‘Ik houd me bezig met de PR en de communicatie bij het Actief Computer Centrum (ACC Noord). Begonnen ben ik met een facebook-pagina en ik verzorg de website van ACC Noord. Er zijn verschillende andere sites waar ik het aanbod aan cursussen van ACC Noord op zet. Daarnaast zijn we druk bezig geweest met het maken van een flyer, een cursusboekje en posters. We hebben daar een huisstijl voor bedacht. Ik heb daarvoor een photoshopcursus gedaan en in praktijk gebracht. Nu ben ik bezig een muismatje en een gevelbord te ontwerpen. Daarnaast zit ik in een werkgroep bij SCIP die over de communicatie gaat en neem ik deel aan het teamoverleg, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de diverse projecten. Samen worden beslissingen genomen.


Gratis cursussen voor vrijwilligers

We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers bij SCIP. Die werven we via de Vrijwilligerscentrale Amsterdam en de website jekuntmeer.nl.

Mensen die bij ons komen werken, kunnen gratis cursussen volgen bij SCIP en zich verder ontwikkelen. Je kunt doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Leren staat bij SCIP hoog in het vaandel en vrijwilligers vinden het leuk om te doen.

SCIP | scipweb.nl

ACC Noord | accnoord.nl



José Stolp