Nieuws en verhalen
Blog

Vijf jaar Wijkleerschool bij Blik op Talent

maandag, 11 maart 2019

Vijf jaar wijkleerschool bij Blik op Talent

In februari dit jaar is de wijkleerschool voor de vijfde keer in samenwerking met ROC TOP van start gegaan met een brede Mbo-opleiding. Het concept van de opleiding is laagdrempelig en biedt veel begeleiding. Met behulp van een taaltoets wordt ingeschat op welk niveau een deelnemer kan instappen.

Een groot deel van de leerlingen, over het algemeen volwassenen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt is anderstalig, vandaar dat er gedurende de opleiding veel aandacht uitgaat naar de Nederlandse taal.

De afgelopen vijf jaar is alleen het uitstroomprofiel iets aangepast. Zo is de richting horeca opgeheven en in plaats daarvan is sport en recreatie opgenomen.

De wijkleerschool wordt voornamelijk door vrouwen bezocht, slechts een klein aantal mannen neemt deel.

 

De opleiding kent 3 uitstroomrichtingen:

-       zorg en welzijn,

-       facilitaire dienstverlening.

-       sport en recreatie.

De begeleiding

Vaak is er iets gebeurd in het leven van deelnemers waardoor ze een opleiding niet hebben afgerond en ze zich later in hun leven opnieuw moesten oriënteren, bijvoorbeeld door een scheiding of verhuizing. Soms zijn moeders gemotiveerd omdat ze voor hun kinderen een voorbeeld willen zijn. Ze willen laten zien dat je iets voor jezelf moet doen, want je bent niet alleen moeder, je bent ook voor jezelf verantwoordelijkheid en wilt een bijdrage leveren aan de samenleving. Soms hebben deelnemers klachten zoals depressie, faalangst en allerlei somatische klachten. Ook hierbij is speciale begeleiding nodig.

Voor alle deelnemers wordt een stageplek gezocht (dit is een vast onderdeel van de opleiding). Nadat de deelnemers hun diploma hebben behaald wordt er gekeken naar mogelijkheden op de arbeidsmarkt, als die er niet zijn, wordt gezocht naar een participatieplek. Ook wordt er gekeken naar de doorstroommogelijkheden binnen de opleiding. Met een beetje geluk kunnen deelnemers in het stage-bedrijf een baan vinden.

In de regel wordt per week twee dagen stage gelopen en 8 uur deel genomen aan onderwijs.

Coaches van de Vrouwen Academie West (VAW) worden gekoppeld aan deelnemers en ondersteunen bij huiswerk, planning en persoonlijke ontwikkeling waarbij onderwerpen als communiceren, problemen oplossen en goed naar elkaar luisteren centraal staan.                                      

De participatiecoach

Chaimae Ibn Abderahim is sinds 4 jaar werkzaam bij ‘Blik op talent’ als participatiecoach en –trainer.  In deze rol is zij onder andere actief bij het zoeken naar vacatures. Chaimae is opgeleid tot sociaaljuridisch dienstverlener en heeft stage gelopen bij het Sociaal Loket van de gemeente Amsterdam waar zij ook tijdelijk werkte als sociaal Raadsvrouw en bij het ABC wijkteam de Klinker als schuldhulpverlener.

Chaimae betekent: zuiver en duidelijk, vertelt zij en vervolgt met verve: ‘mijn motivatie voor dit werk is dat ik mensen kan stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Er is altijd genoeg reden jezelf verder te ontwikkelen van wieg tot kist.’

Zij is stellig van mening dat mensen zichzelf belangrijk genoeg moeten vinden en er alles aan moeten doen om zich verder te ontwikkelen.

Kijkend en luisterend naar haar kan ik me goed voorstellen dat zij haar visie op leren en ontwikkelen zeer stimulerend en motiverend weet over te brengen op de leerlingen. Zij heeft zonder twijfel ‘blik op talent’.

De wijkleerschool is haar vijfde jaar ingegaan. Op Wikipedia is een

5-jarig jubileum aangeduid als houten jubileum en dat staat voor duurzaam.

De kwaliteiten zuiver, duidelijk en duurzaam zijn zeker van belang in het onderwijs en de leerlingen bij Blik op Talent kunnen er hun voordeel mee doen!

Ulla Nuess