Nieuws en verhalen
Blog

Internationale vrouwendag 2019 in de Tagerijn

dinsdag, 12 maart 2019

Internationale vrouwendag 2019 in de Tagerijn

 

Op zaterdag middag 10 maart stroomde Buurtcentrum de Tagerijn langzaam vol met vrouwen (ruim 110) die duidelijk zin hadden in een feest. Na de enthousiaste opening door Aziyme Akgun kwam er nog meer beweging in het feest ter ere van internationale vrouwendag met muziek en dans begeleidt door Sisa Uma. Thema van dit jaar: acceptatie en inspiratie: we moeten het met elkaar doen! De grote ruime zaal in de Tagerijn sidderde toen alle vrouwen in beweging kwamen.

 

 

Het belang van taal

Senna Uchliki gaf kort ‘acte de préséance’ voor een officieel welkomstwoord, waarbij zij het belang van solidariteit en onderlinge verbondenheid tussen vrouwen benadrukte.

Gastsprekers Nora en Darifa vertelden uit eigen ervaring hoe belangrijk taal is om jezelf te kunnen ontwikkelen en te kunnen participeren bijvoorbeeld door een opleiding te volgen en werk te vinden. Taal is de wegwijzer naar onafhankelijkheid.

Wat zij zelf hebben geleerd passen Nora en Darifa tegenwoordig toe in hun eigen bedrijf : de Stichting ‘Samen Sterk Vrouwen West’, waar 22 vrijwilligers aan het werk zijn die tevens ook deelnemers zijn. Nora’s boodschap aan vrouwen: ’zoek je eigen weg als je iets wilt bereiken, neem je lot zelf in handen. Zeker als moeder ben je de spiegel voor je kinderen. Jezelf helpen betekent tevens je kinderen helpen.’

 

Groot aanbod initiatieven

Vertegenwoordigsters van diverse organisaties stelden zichzelf en de werkzaamheden die zij voor vrouwen verrichten voor aan het publiek. Annemieke Winder procescoördinator van de VAW en coördinator van haar StichtingVrouwen vooruit vertelde over de diverse cursussen die voor vrouwen zijn ontwikkeld met het doel participatie te bevorderen met de nadruk op persoonlijke ontwikkeling. Vrouwenacademie West (VAW= een koepel voor diverse organisaties die vrouwen ondersteunen in hun ontwikkeling) heeft een website waar alle activiteiten voor vrouwen staan vermeld. De cursus ‘Durven en doen’ is een van de vele activiteiten in het aanbod van de VAW.

Medewerkster Saskia van Wijk van Blik op Talent licht hun werkwijze toe en benadrukt dat elk mens een blik met talenten is. Songul Akgun heeft hard gewerkt en een eigen bedrijf opgericht BSO Nella Della. Ook zij legt de nadruk op de boodschap: volg je dromen, ontdek je capaciteiten, geloof in jezelf en je eigen kracht. Vrijwillige helpers zijn zeer welkom bij haar.

 

Moeilijke thema’s

Aziyme Akgun is sinds 4 jaar met haar project/concept-bureau voor PR, evenementenmanagement, administratie en promotie actief in Amsterdam West. ‘Ik wil mooie initiatieven opzetten met en voor vrouwen! Haar thema’s zijn armoede, eenzaamheid en huiselijk geweld. Zij is continue bezig nieuwe manieren te vinden om moeilijke thema’s bespreekbaar maken. Ik gun mijn medewerkers de ruimte om uit te blinken en een podium te creëren.  De medewerkers, een mooi team, zijn bewoners en vrijwilligers. Ondersteuning komt van het stadsdeel.’Vrijwilligers kunnen bij mij veel ervaring opdoen en ontdekken waar zij goed in zijn en welke kant zij op willen!’

Het brede aanbod initiatieven van en voor vrouwen heeft wellicht  weerklank gevonden en bij menige bezoekster de wens gewekt op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden.

 

Ulla Nuess