Nieuws en verhalen
Blog

Cursussen voor vrouwen in West

donderdag, 05 maart 2020

Cursussen voor vrouwen in West

Annemieke Winder coördinator van de Vrouwenacademie West en coördinator van Stichting Vrouwen Vooruit is enthousiast over het aanbod cursussen voor vrouwen en vooral over de meerwaarde ervan voor hun persoonlijke ontwikkeling .

Annemieke: ‘Om te beginnen is er de cursus ‘Vrouwen actief.’ Deze cursus is bedoelt voor anderstalige vrouwen die willen oefenen met de Nederlandse taal. Het gaat daarbij vooral om contact maken met elkaar en converseren. Ook informatie over wat er allemaal te doen is in de buurt en hun eigen interesses en hobby’s komen aan bod. Het doel is om de vrouwen meer zelfvertrouwen te geven. Het zijn veelal vrouwen die kinderen hebben en veel thuis blijven. Sommigen zijn nog maar kort in Nederland en leven vrij geïsoleerd. Het is de bedoeling om hen te stimuleren om iets buiten de deur te gaan doen. De cursus beslaat 16 bijeenkomsten. Er is onlangs een cursus gestart in buurthuis de Tagrijn. Vrouwen kunnen nog steeds instromen in deze cursus.

Vriendschap en netwerkvorming
Ook in buurthuis de Horizon wordt deze cursus gegeven. Deze is twee weken geleden gestart maar vrouwen kunnen daar nog instromen. De cursus kost 10 euro, deelneemsters krijgen dit bedrag terug als ze 12 keer geweest zijn. In de Horizon zijn nu 12 vrouwen bezig met de cursus en in de Tagrijn 6 vrouwen. Vrouwen die aan de cursus beginnen zijn soms wat verlegen en hebben niet zoveel zelfvertrouwen. Na de cursus zijn ze enthousiast en blij dat ze de stap gezet hebben. Sommige vrouwen beginnen met vrijwilligerswerk. Het is heel leuk om te zien wat de cursus de vrouwen oplevert. Er ontstaan ook vriendschappen en het begin van een netwerk wordt gevormd. Deelname gaat dus verder dan alleen een cursus volgen.
Een andere cursus is ‘Opwaarts’. Hierbij is het doel te zoeken naar waar de vrouwen goed in zijn en welke stappen ze kunnen zetten om vrijwilligerswerk of betaald werk te gaan doen. Vaak zijn het moeders waarvan de kinderen naar de basisschool gaan. ‘Ik gebruik bij deze cursus de metafoor van ‘het volgen van een busreis’. Deze verloopt ook niet in een keer maar heeft onderweg diverse stops. Ook de vrouwen bereiken stap voor stap hun doel, legt Annemiek uit. Het is belangrijk dat de vrouwen ervaringen uitwisselen met andere vrouwen. Tijdens de cursus stimuleren ze elkaar. Ook deze cursus kost 10 euro en als de vrouwen 8 keer geweest zijn dan krijgen ze de 10 euro terug.

Samenwerking
Verder is er nog een kookproject. Het koken is het middel om jezelf te ontwikkelen. Dit project wordt samen met 2 andere organisaties gedaan ‘Met elkaar sterk’ en ‘Talent werk’. Er zijn diverse thema’s namelijk samenwerken, gezond koken, empowerment, talenten en hygiëne. Na 6 weken kiezen de vrouwen een vervolgprogramma. Dat is het lunchcafé of duizend en een kookworkshops of catering. Vandaaruit stromen vrouwen weer verder door, naar een opleiding, vrijwilligerswerk of betaald werk. We helpen de vrouwen om dit te bereiken. Alle vrouwen hebben een passie voor koken en de thema’s zijn heel stimulerend.


‘We denken bij al onze cursussen en projecten vanuit talenten en mogelijkheden van de vrouwen’, aldus Annemieke De cursussen Vrouwen Actief en Opwaarts worden door sociaal getrainde vrijwilligers gegeven. De cursus Vrouwen Actief is voor allochtone vrouwen. Er is ook een training voor Nederlandse vrouwen namelijk ‘Durven doen’. Deze training zal vlak voor de zomer of vlak na de zomer starten. Het kookproject wordt door Annemieke gegeven. Alle vrouwen kunnen zich aanmelden. Er wordt gekeken waar ze het best op hun plaats zijn. Ze zijn van harte welkom.
Vrouwen kunnen zich aanmelden bij Annemieke Winder tel. 06 13247518 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


José Stolp