Nieuws en verhalen
Nieuws

Met 10 gouden tips betere samenwerking profesionals en vrijwilligers

maandag, 08 juni 2015

Op dinsdag 12 mei 2015 is in Buurtcentrum De Tagerijn door Monique Hammer, professional en Corrine Kramer, vrijwilligster in de Baarsjes, een workshop gehouden waarbij 10 gouden tips geïntroduceerd werden, die tot doel hebben de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers te verbeteren.

De workshop werd aan een kleine groep vrijwilligers en professionals gegeven die werkzaam is in Buurtcentrum de Tagerijn. De professionals zijn de vaste krachten van ABC Alliantie & Combiwel.

De tips zijn bedacht om de samenwerking te bevorderen tussen professionals en vrijwilligers.

Wat houden de 10 gouden tips in?

1.   samen werken op basis van gelijkwaardigheid

2.   elkaar’s talenten, kennis en kwaliteiten erkennen 

3.   goede afspraken maken over rollen en taken

4.   open staan voor ideeën van anderen

5.   doen wat we afspreken en laten zien wat we gedaan hebben

6.   accepteren dat niemand perfect is

7.   samen zorgen voor een veilige en gastvrije sfeer

8.   hulp zoeken als de samenwerking niet goed gaat

9.   leren van onze fouten en onze successen vieren

10. zorgen dat je elkaar weet te vinden en open staan voor echt contact

Een vrijwilligster uit de Baarsjes die aanwezig was tijdens de workshop is Yamina el Ghali. Zij houdt spreekuur in Buurtcentrum de Tagerijn voor buurtbewoners die met diverse hulpvragen bij haar terecht kunnen. Tevens is zij betrokken bij een campagne over mantelzorg en probeert ze erachter te komen waar allochtone buurtbewoners tegen aan lopen. Yamina el Ghali vertelt over haar beleving van de workshop. Alle 10 tips zijn afzonderlijk besproken met de aanwezigen en er is stil gestaan bij hun ervaringen. Dat vond zij verhelderend en prettig. Het is de bedoeling dat de 10 gouden tips in de praktijk uitgevoerd gaan worden en dat mensen elkaar beter leren kennen en samenwerken. Ze is van mening dat vrijwilligers en professionals zich aan de tips moeten houden om tot betere samenwerking te komen. Zelf vindt zij ‘vertrouwen hebben in elkaar’ een belangrijk aandachtspunt. De 10 tips bieden een goede basis daarvoor. Ze is van mening, dat de samenwerking tussen vrijwilligers en professionals in Buurtcentrum de Tagerijn al beter geworden is. In het begin liep het nogal erg stroef. Er zijn ondertussen nieuwe professionals bij gekomen in de Tagerijn.

De workshop was zeker de moeite waard, volgens Yamina, alleen was het jammer dat er niet meer deelnemers aanwezig waren. Binnenkort wordt er weer een workshop gehouden in de Tagerijn en in de Koperen Knoop.

In Westerpark worden er binnenkort ook diverse workshops gegeven over de 10 gouden tips deze worden verzorgd door de heer Cor Koeleman en mevrouw Jentiena Clement.

Sharon Winter