Nieuws en verhalen
Nieuws

Een retourtje Amsterdam West

maandag, 22 juni 2015

Een 60 tal enthousiaste vrouwen reageerde op de oproep om deel te nemen aan een tour langs organisaties aangesloten bij de Vrouwen Academie West (VAW).

Doel was, elkaar leren kennen, nieuwe impulsen krijgen, maar vooral ook meer vrouwen kennis te laten maken met nog onbekende organisaties die zich actief inzetten voor de ontwikkeling van vrouwen in verschillende buurten in West.

Het begrip multiculturele samenleving werd volop geïllustreerd in de oude Engelse dubbeldekker die donderdag 28 mei vertrok vanaf het Bos en Lommerplein vol met vrouwen uit alle windstreken, maar wel allemaal thuis in Amsterdam West. De aardige en bekwame chauffeur had het niet makkelijk om de oude, enorme bus door de soms smalle straatjes te rijden naar de verschillende adressen.

Het eerste bezoek werd aan AKROS gebracht, een organisatie die zich bezighoudt met alfabetiseren, allerlei soorten taallessen, inburgeringslessen en inburgeringsexamen. Ook worden bij AKROS vrijwilligers getraind om taallessen te geven aan vrouwen. Medewerksters gaven een korte toelichting over het aanbod van AKROS en beantwoordden vragen van bezoekers.

De tweede stop werd gemaakt bij Elance Academy, gericht op meisjes en jonge vrouwen, die na keuze zowel individuele- als ook groepscoaching  ontvangen, zodat zij hun kwaliteiten en talenten ontdekken en benutten voor een betere  toekomst. Meisjes en jonge vrouwen kunnen er terecht voor vragen en thema’s die hen bezig houden zoals een gezonde levensstijl, leven tussen twee culturen, school, vriendschap en relaties.

Bij Elance werden de dames ontvangen met hapjes en drankjes. Projectmanager Inge Broekx nam het woord en vertelde over de activiteiten en ervaringen bij Elance.

De derde stop was Wijksteunpunt Wonen West WSW. Hier was het centrale thema huur(prijzen), onderhoud, renovatie en sloop. Participatiemedewerker Fatiha Alaoui en haar stagiaire gaven informatie over de activiteiten van de WSW. De vrouwen werden uitgenodigd om gebruik te maken van het huurspreekuur (geldt voor de wijken Westerpark, de Baarsjes en Oud West) waar ze gratis met hun vragen terecht kunnen.

De vierde organisatie die bezocht werd was Blik op Talent. Hier worden vooral projecten uitgevoerd op het gebied van participatie en arbeidstoeleiding.Er worden trainingen ontwikkeld en gegeven onder andere voor coaches die vrouwen begeleiden bij specifieke vragen.

Er stond nog een vijfde stop gepland aan de Cliffordstraat, waar ‘Vrouwen vooruit’ en de stichting BuurtwerkPlaatsen zijn gevestigd. Daar was helaas geen tijd meer voor. Daarom werden flyers uit gedeeld  over de diverse cursussen die de organisatie ‘Vrouwen vooruit’ te bieden heeft, zoals bijvoorbeeld computerlessen, stappen naar betaald werk zetten, sollicitatietrainingen en netwerken. Bijgevoegd was ook informatie over de creatieve cursussen van BuurtwerkPlaatsen.

De rit eindigde op tijd voor de lunch bij het stadsdeelkantoor Bos en Lommer waar de vrouwen werden verwelkomd door adviseur beleidsrealisatie José van de Berg en andere medewerkers. Voordat de heerlijke broodjes konden worden genuttigd, richtte lid van het dagelijks bestuur voor Groen Links, Fenna Ulichki (Diversiteit) zich tot de groep dames voor een korte toelichting over de activiteiten die voor vrouwen zijn opgezet in West. Zij moedigde de vrouwen aan om zich te blijven ontwikkelen.

Zo enthousiast de vrouwen in de ochtend aan de toer waren begonnen, zo enthousiast eindigde het zeer geslaagde uitje na de lunch, die een zeer geschikt moment opleverde voor het nodige netwerken.