Nieuws en verhalen
Blog

Akros Conferentie ‘Een stap vooruit’

vrijdag, 15 april 2016

Op 6 april 2016 vond bij Akros Taal de conferentie ‘Een stap vooruit’ plaats.

Voor dit evenement waren een aantal partners uitgenodigd. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Oranje fonds, Stadsdeel West en Gemeente Amsterdam. ‘Highlight’ was de film, die Buurttelevisie en het Vrouwenpersbureau voor het project hebben gemaakt.

Doel van de conferentie was, partners en betrokken vrijwilligers kennis te laten maken met het project ‘Een stap vooruit’.

De gasten werden door deelnemers van het project verwelkomd met hapjes en drankjes in locatie ‘de Tulp’ waar zij zich bij binnenkomst konden aanmelden voor een drietal workshops.

  1. De Piëzomethodiek, een stappenplan dat ingezet wordt bij de ondersteuning van cursisten, gericht op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, gekoppeld aan hun talent.
  2. Een stap vooruit en de samenwerking met Amsterdamse partners.
  3. Een stap vooruit in relatie tot de huidige maatschappelijke ontwikkeling.

Het project ‘Een stap vooruit’ richt zich op mensen in kwetsbare situaties die nog niet zo lang in Amsterdam wonen. Deelnemers worden geholpen om stappen te zetten bij het opnieuw richting geven van hun leven.

Betrokkenheid van vrijwilligers

Bij Akros en bij de partners spelen vrijwilligers een heel belangrijke rol. Dat illustreert één van de gasten van de conferentie waarmee ik een gesprek had, Hevi Shekhmos.

Zij was samen met een aantal collega’s uitgenodigd om informatie te geven over Stichting Piëzo Zoetermeer, de ontwikkelaar van de door Akros gebruikte methodiek.

Hevi Shekhmos is vrijwilligster bij de stichting. Ze komt uit Syrië en woont sinds 1,5 jaar in Nederland. Ze vertelt, dat ze vrij snel vrijwilligerswerk is gaan doen bij de stichting en begonnen is met assisteren bij de Nederlandse taallessen en later werkte als baliemedewerkster/telefoniste. Sinds kort helpt ze als assistent cultureel werker bij Stichting Piëzo en ondersteunt bij het organiseren en plannen van diverse activiteiten.

Waardering voor methodiek en film

De conferentie werd door de directeur van Stichting Akros, Ria Schutte officieel geopend. Mevrouw Mirjam van Bijnen directeur van Stichting Piëzo was gastspreekster en vertelde over de goede samenwerking tussen de organisaties en het ontstaan van Stichting Piëzo en de Piëzomethodiek.

De resultaten van het project ‘Een stap vooruit’ werden door projectleider Jacqueline Weijer gepresenteerd. Zij vertelde over de partners waarmee ze samenwerken en het doel van het Akros project.

Tenslotte werd de promotiefilm van het project ‘Een stap vooruit’ aan de gasten getoond en wij, Rubia Ohlers en ik kregen zeer waarderende reacties over de film.

Tevens werd het mooie wandkleed gepresenteerd door Jacqueline Weijer en Ria Schutte, dat door de deelnemers tijdens de creativiteiten-inloop is gemaakt.

Vervolgens konden de mensen deelnemen aan de diverse workshops waar ze zich voor opgegeven hadden.
De inspirerende dag werd afgesloten met napraten onder het genot van een hapje, drankje en muziek.

Deelnemers van de conferentie bleken enthousiast over het project ‘Een stap vooruit’ en zijn overtuigd van de effectiviteit van de Piëzomethodiek.

Sharon Winter