Nieuws en verhalen
Blog

De cameravrouw vertelt ...

zaterdag, 16 april 2016

Het Vrouwenpersbureau en Buurttelevisie kregen van Akros de opdracht een film te maken.

Akros is een organisatie die zich inzet voor begeleiding en ondersteuning van kwetsbare Amsterdammers. Een van hun projecten is ‘Een stap vooruit’, gericht op mensen die nog niet zo lang in Amsterdam leven. Deze doelgroep heeft hulp nodig om zich te oriënteren en een nieuw bestaan op te bouwen.

Akros heeft in het kader van dit project een film willen maken, waarin inzet en ondersteuning, activiteiten en cursussen voor deze kwetsbare nieuwe Amsterdammers zichtbar gemaakt worden en waarin het effect daarvan op de persoonlijke situaties belicht wordt.

De film biedt een kijkje in de levens van medeburgers die letterlijk en figuurlijk vooruit willen komen.

Het maken van de film was niet alleen voor ons een uitdaging, maar zeker ook voor de cursisten van Akros die mee werkten aan de film en door ons geïnterviewd werden. Het ging vooral over hun persoonlijke leven, de problemen die het leven in een ander land met zich mee brengt en de kansen die zij voor zich zelf zien en aannemen.

De film toont de vastberadenheid van mensen een plek in de samenleving te vinden en in te nemen. Daarnaast zien we hoe belangrijk de ondersteuning is die zij door Akros ontvangen.

We hadden voor de opname van de film vaker gesprekken met elkaar en leerden elkaar kennen. Dat was een groot voordeel tijdens het filmen. Er heerste een prettige en ontspannen sfeer. We slaagden erin de cursisten op hun gemak te stellen. Wat opviel was de hoge mate van saamhorigheid en de duidelijke behoefte om het eigen leven weer vorm te geven en ‘vooruit te komen’.

De huishoudelijke taken, zoals koffie zetten tijdens het filmen, werden zowel door de mannelijke alsook door de vrouwelijke deelnemers uitgevoerd. Zij traden gezamenlijk op als gastvrouw en gastheer.

Mijn collega Sharon Winter bericht over het filmproces en de Arkros conferentie die georganiseerd is om onder andere deze film te introduceren.

Rubia Oehlers