Nieuws en verhalen
Blog

Hoe een film ontstaat

vrijdag, 15 april 2016

Impressies van medewerker/interviewer Sharon Winter

Het filmproject ‘Een stap vooruit’ begon met een kennismakingsgesprek bij Akros, de initiatiefnemer van de film.

Onze filmploeg bestond uit mijn collega Rubia Oehlers van het Vrouwenpersbureau, Erik Holthuis en Jan Muiser (regisseur) van Buurttelevisie en mijzelf. Tijdens het gesprek kregen wij een beeld van het project ‘Een stap vooruit’ en de activiteiten die erbij horen. Daarnaast werden er alvast namen genoemd van deelnemers en vrijwilligers die eventueel een rol konden spelen in de film.

Om een film te kunnen maken heb je een verhaal nodig en samen met Jan Muiser de regisseur heb ik een aantal voorgesprekken gevoerd met de cursisten van het project die aan de film wilden meewerken.

Om een beeld van de cursisten te krijgen, werden zij allereerst verzocht om zichzelf voor te stellen. Vervolgens stelden wij een aantal vragen zoals: hoe lang ben je al bij dit project, welke activiteit doe je in het project, wat heb je geleerd en hoe zie je jouw toekomst.

Van al deze gesprekken werden verslagen gemaakt en op basis daarvan heeft Jan Muiser een filmscript gemaakt. Een script is de volledige uitwerking van een verhaal waardoor duidelijk wordt, hoe het beeld eruit komt te zien en wat de personages in de film gaan zeggen en doen.

Hierna werd er met Jacqueline Weijer (projectleider) en een aantal medewerkers van het project een afspraak gemaakt om het filmscript te bespreken en te bepalen hoe de film eruit zou komen te zien.

Op dinsdag 16 februari 2016 was het eindelijk zover en konden de opnames voor de film beginnen. Rubia Oehlers was cameravrouw en moest samen met Jan Muiser de regisseur eerder aanwezig zijn om vooraf beelden te maken van hoe de dag begint en hoe mensen binnen kwamen en elkaar begroetten tijdens het volgen van het project. Ik deed de interviews en begon volgens het filmscript een uurtje later met mijn gesprekken.

Na twee ochtenden en een middag filmen waren we klaar met de opnames en was de film opgenomen.

De promotie film “Een stap vooruit”kreeg nadat Jan Muiser de opnames gemonteerd had zijn definitieve vorm.

Ik vond het een hele mooie ervaring om in contact te zijn met de deelnemers van het project ‘Een stap vooruit’ en te ontdekken wat ze willen bereiken in Nederland.

Sharon Winter