Nieuws en verhalen
Blog

Huisbezoek aan 75 plussers

vrijdag, 13 mei 2016

José Stolp (56 jaar) is sinds 1,5 jaar huisbezoeker in de Spaarndammerbuurt, stadsdeel Westerpark. Haar doelgroep zijn oudere bewoners van 75 plus. Twee keer per week gaat zij op pad om een bezoek te brengen aan haar cliënten.

Tijdens haar huisbezoeken beoordeelt zij de woon- en leefsituatie van de ouderen. Zij kijkt of er problemen zijn en of er hulp en ondersteuning nodig is. Tijdens haar bezoek informeert José de ouderen over regelingen en voorzieningen waar zij een beroep op kunnen doen als dat nodig is.

Saamhorigheid

Inmiddels is het voor haar duidelijk geworden dat de bewoners in deze buurt het zeer op prijs stellen, dat zij langs komt en de mogelijkheid biedt eventuele problemen op te lossen.

Het werk bevalt haar, temeer zij veel waardering ontvangt van haar cliënten.

‘Ik heb de indruk, dat er best veel saamhorigheid is in de buurt. De ouderen die ik ontmoet in deze buurt hebben in de regel goed contact met hun kinderen en met de buren.’

Daardoor kan zij regelmatig volstaan met het bieden van praktische hulp.

Veiligheid, welzijn en klussen

De leefomstandigheden die José aan de hand van een itemlijst in kaart brengt, hebben voornamelijk betrekking op: gebreken aan de woning, (on)veiligheid, behoefte aan extra voorzieningen in de woning, beschikbaarheid van een sociaal netwerk, beoordelen of iemand zelfvoorziend is en/of externe hulp wenselijk is.

Ook wordt aandacht besteed aan onderwerpen als aanvullende woonwensen, voldoende inkomen, de staat van de gezondheid/geheugen, regeling verhuiskosten/andere voorzieningen en onveilige situaties in de woonomgeving/buurt.

José biedt standaard de ‘klussendienst’ aan voor kleine woningaanpassingen zoals vervangen van lampen, aanbrengen van tochtstrip etc. Van deze dienst kunnen ouderen 4 keer per jaar, maximaal 4 keer per jaar gebruik maken tegen een vergoeding van 5 Euro per keer. De klussendienst West is een initiatief van ABC Alliantie.

Het werk van de preventieve huisbezoeker

Wat de organisatie van haar werk aangaat, ervaart José wel enige belemmeringen. Haar cliënten ontvangen een brief waarin haar bezoek wordt aangekondigd. Omdat zij alleen over de adressen van haar cliënten beschikt en niet over de telefoonnummers, kan zij niet van te voren bellen om te vertellen dat zij eraan komt. Zo gebeurt het herhaaldelijk dat José voor niets komt, bijvoorbeeld omdat mensen ondertussen vergeten zijn dat zij zou komen en niet thuis zijn. Zij merkt soms dat ouderen bang zijn om de deur open te doen, als zij niet weten wie aanbelt.

‘Het van te voren aankondigen van mijn bezoek, zou bij dragen aan het gevoel van veiligheid van cliënten. Ook zou de kans groter zijn, dat zij thuis zijn als ik kom.’

José maakt een verslag van haar huisbezoeken en geeft deze door aan de coördinatie preventief huisbezoek.

In het geval van een concrete hulpvraag, belt een medewerker de cliënt voor verdere afwikkeling en/of het oplossen van het probleem.

José hoort niets meer over het vervolg van haar huisbezoeken. Of en zo ja hoe een hulpvraag is opgelost komt zij niet te weten.

‘Dat vind ik jammer en minder leuk aan mijn werk’, vertelt José.

Er zijn dus een aantal verbeterpunten aan het leuke en zeker nodige werk van de preventief huisbezoeker.

De huisbezoeken zijn een initiatief van ABC Alliantie Welzijn, Akros Buurtparticipatie Combiwel.

José Stolp