Nieuws en verhalen
Blog

Red de Haarlemmerpoort

maandag, 04 juli 2016

Red de Haarlemmerpoort

Guido Egas woont sedert 2005 in de monumentale Haarlemmerpoort die uit 1840 stamt. Maar voor hoe lang nog?

Guido: ‘Woningcorporatie Ymere heeft al in 2009 te kennen gegeven dat ze de bewoners uit de Haarlemmerpoort wilde hebben. Hun laatste plan is zware horeca met groot terras op de begane grond en daarboven zes dure appartementen. Mogelijk wordt het gehele gebouw verkocht. Een aantal vaste huurders is reeds vertrokken vanwege de lange onzekerheid. Iedereen is het er wel over eens dat het gebouw aan een opknapbeurt toe is, want er is lang geen onderhoud meer gepleegd.

De Gemeente was aanvankelijk verantwoordelijk voor het onderhoud, maar heeft zich teruggetrokken. Ymere moet het nu zelf gaan doen en krijgt daarbij veel ruimte van de Gemeente. Hoewel het een belangrijk rijksmonument is, en een voormalige stadspoort, mag men vier grote nieuw deuren met trappen in de buitengevel maken.

Guido is er verbaasd over dat Monumentenzorg daar toestemming voor heeft gegeven.

 

Wat willen de bewoners?

De 20 huidige bewoners zouden graag zien dat er een buurtvriendelijke functie in de Haarlemmerpoort komt en dat er betaalbare woningen blijven.

Ymere heeft echter al een vergunning gekregen voor hun horecaplan, maar er wordt nog tegen geprocedeerd. Omdat de beoogde kroeg en restaurant doordeweeks tot 1 uur ’s nachts op mogen blijven en in het weekend zelfs tot 3 uur ’s nachts, verwachten de bewoners en omwonenden veel overlast. Maar we protesteren niet alleen maar proberen ook met een alternatief plan te komen. We hebben al in 2008 een bewonerscommissie opgericht , maar zijn nu aan het onderzoeken of wij het hele pand kunnen overnemen en ontwikkelen met een wooncoöperatie. We hopen dat Ymere en de Gemeente ons daarvoor de ruimte geven.

 

We zouden graag willen dat er hier een onderneming komt met een culturele of maatschappelijke functie. Dat zou beter zijn voor de buurt. Het is hier heel leuk wonen omdat iedereen elkaar kent en elkaar zo nodig helpt. Als het gebouw wordt verkocht, zullen de huidige huurders niet meer kunnen of willen terugkeren, ook vanwege de horecafunctie. Voor mij en een andere bewoner zal het sowieso moeilijk zijn om terug te keren omdat wij slecht ter been zijn en onze woningen op de begane grond zullen worden opgeheven en er geen lift wordt gemaakt.

Wij zijn gestart met een petitie. Deze is te tekenen op www.Haarlemmerpoort.nl.