Nieuws en verhalen
Blog

‘Mijn teleurstellingen als vrijwilliger’

woensdag, 13 juli 2016

‘Mijn teleurstellingen als vrijwilliger’

 

José Stolp is onder andere als vrijwilligster werkzaam bij het Vrouwenpersbureau. Zij heeft al bij diverse organisaties vrijwilligerswerk verricht. Een van haar drijfveren is dat zij graag onder mensen vertoeft en iets voor anderen wil betekenen.

Tijdens haar vrijwilligerswerk heeft zij een aantal teleurstellingen beleefd waar ze graag iets over kwijt wil.

 

José vertelt dat zij bij haar vrijwilligerswerk dikwijls een gebrek aan structuur ervaart. ‘Bij een ‘gewone’ baan weet je dat je daar elke dag naar toe moet en je weet wat er van je verwacht wordt, omdat je een vast takenpakket hebt.’ Daarnaast heb je als vrijwilliger niet altijd vaste werkdagen, wat zij niet prettig vindt.

José heeft een opleiding HBO maatschappelijk werk gedaan. Aansluitend vond ze in haar werk onvoldoende uitdaging. Ze is toen onder haar niveau vrijwilligerswerk gaan verrichten omdat er geen ander werk was.

Bij twee organisaties heeft ze als receptioniste gewerkt. ‘Het probleem dat ik daar tegen kwam was dat ze weinig taken hadden en dat er veel te weinig te doen was,’ vertelt José.

 

Tegenwoordig verricht ze als vrijwilligster preventief huisbezoek, maar daar gebeurt het geregeld dat de huisbezoeken niet door gaan. De mensen bellen vaak niet af en daarnaast vind ze het jammer dat er geen werkoverleg plaatsvindt. José heeft ook een periode vrijwilligerswerk gedaan op een afdeling in een ziekenhuis. Haar taak was het om patiënten thee en koffie te brengen, maar dat pakten de mensen op een gegeven moment zelf. Het was ook de bedoeling dat ze zou ondersteunen bij het invullen van formulieren, maar dat is gedurende de hele tijd slechts een enkele keer voor gekomen.

 

Recentelijk heeft José zich voor werk ingeschreven bij een van de grootste vrijwilligersorganisaties, maar daar heeft zij niets van gehoord, ondanks dat ze haar terug zouden bellen. Ze verteld dat ze ook bij een atelier gesolliciteerd heeft, ook daar hadden ze geen vaste dagen. Ze kon er alleen maar invallen. In de advertentie werden wel vaste dagen aangeboden.

Daarnaast heeft José voor een organisatie als vrijwilligster gewandeld met een dementerende mevrouw. Op een gegeven moment wilde die dementerende dame niet meer wandelen en is José een aantal keer voor niets langs geweest.

Zij heeft ook een tijdje ondersteund bij huiswerkbegeleiding. Bij deze organisatie trof zij twee keer een andere begeleider aan en beide werden helaas na een paar keer ziek.

 

Volgens José zijn er heel wat verbeteringen mogelijk en hoogst nodig in het vrijwilligerswerk.

 

 

 

Sharon Winter/José Stolp