Nieuws en verhalen
Blog

Opvoedmaatjes

woensdag, 31 januari 2018

Opvoedmaatjes bij Vrouwenfeest


Op vrijdag 26 januari vond in buurtcentrum de Horizon een multicultureel vrouwenfeest plaats, dat in het teken stond van het thema opvoeden. Het feest is georganiseerd in het kader van het project ‘Expeditie Westerpark’


Informatiemarkt


Het thema opvoeden en de informatiemarkt, zijn een idee van de ‘opvoedmaatjes’, een groep sleutelvrouwen die zich inzet om moeders de weg te wijzen naar organisaties die ondersteuning kunnen bieden m.b.t. vragen over opvoeden. De vragen kunnen o.a. betrekking hebben op bijles, pesten, overlast of armoede. De meeste opvoedmaatjes hebben zelf ook kinderen en weten dat je als ouder vaak met allerlei vragen rondloopt en niet weet waar je hulp kan krijgen. Om ouders op een positieve manier te bereiken, hebben de ‘maatjes’ het plan opgevat om ook langs scholen te gaan. Enkele organisaties met een kraam op de informatiemarkt zijn: Home Start, Ouder kind centrum, LabNul huiswerkbegeleiding, Weekendacademie, Cordaan, Dalva Cruz, Wieka gezinstherapeute en maatschappelijk werk van de Horizon.
Er was ook een ruimte ingericht waar verhalen werden voorgelezen. De bezoekers werden getrakteerd op een glas melk en een dadel. Volgens Marokkaanse traditie een manier om bezoekers welkom te heten. Gastvrouwen zorgden voor koffie en Marokkaanse thee met cake. De informatiemark was gratis. Voor bezoekers die het feest kwamen bezoeken, was er een entree kaartje voor € 3,-p.p inclusief eten en drinken. Om half vier werd de informatiemarkt geopend door buurtbewoonster Senna. Nadat de opvoedmaatjes de bezoekers welkom hadden geheten met een korte informatie over wie ze zijn en de bedoeling van informatiemarkt en feest, kwamen de verschillende organisaties aan het woord en kregen de aanwezigen de kans om vragen te stellen.
Binnenkort wordt er in buurtcentrum de Horizon een cursus over positief opvoeden gegeven.


Multicultureel Vrouwenfeest


Om 18.00 uur was het zo ver en konden de vrouwen naar de grote zaal waar het feest begon. De zaal was mooi aangekleed en begon al snel vol te lopen met feestelijk geklede vrouwen. Een vrouwelijke DJ zorgde voor gevarieerde en vooral mooie, oosterse dansmuziek. Er waren ongeveer 75 vrouwen aanwezig die genoten van de gezellige sfeer en al snel werd er gedanst. Grote schalen met verschillende gerechten werden vanuit de keuken de zaal ingebracht en verdeeld op de tafels.
In een hoek van de zaal konden bezoekers gebruik maken van de mogelijkheid mooie figuren met henna op hun handen te laten tatoeëren door een deskundige mevrouw. Als verrassing was er een kindermodeshow waarbij kinderen binnen kwamen lopen met mooie goudkleurige jurken. De aanwezige vrouwen zongen en klapten mee op het ritme van de muziek. Het feest duurde tot een uur of tien in de avond.


Sharon Winter