Nieuws en verhalen
Blog

Klussen voor kinderen op nationale vrijwilligersdag

donderdag, 15 maart 2018

Klussen voor kinderen op nationale vrijwilligersdag


Tijdens Nederlands grootste vrijwilligersproject ‘NL Doet’ zijn enorm veel vrijwillige helpers actief. Dit jaar werden gedurende de actie 9500 klussen aangemeld. Voor elke klus melden zich gemiddeld 5-10 vrijwilligers.
Vrijwilligersorganisaties kunnen gebruik maken van deze vrijwilligers.
Bij de speelgoedbank een vrijwilligersorganisatie gevestigd op de Bos en Lommerweg in Amsterdam West was men zeer blij met de jaarlijkse extra ondersteuning.


De speelgoedbank
Door de actie NL Doet zijn er tien extra ‘handjes’. Vandaag donderdag 9 maart zijn er ruim 300 spellen gecontroleerd op volledigheid. Er wordt in een rap tempo gewerkt. Even later worden nieuwe batterijen in speelgoed geplaatst. Morgen op de tweede NL Doet dag worden de fietsbanden geplakt. Als alles klaar is, wordt het speelgoed opgeruimd voor de volgende uitdeeldag op 24 maart
Niels van Zeben is een van de helpers. Werkzaam als projectadviseur en programmaleider gericht op sociaal-economische participatie bij het Oranjefonds helpt hij vandaag als vrijwilliger bij de speelgoedbank.
Er is heel wat werk te verrichten bij de speelgoed bank. Veel speelgoed is tweedehands, maar in goede staat. Alleen compleet speelgoed wordt ingenomen.
Eenmaal aangekomen bij de speelgoedbank, wordt speelgoed gecontroleerd op volledigheid, gesorteerd en schoon gemaakt.


Sinterklaas op uitdeeldagen
Eens per maand is uitdeeldag van 10.00 -12.00 uur. De doelgroep bestaat uit gezinnen met een voedselbankpas of gezinnen die doorverwezen zijn via de sociale Dienst met kinderen in de leeftijd van 0- 10 jaar. Er komen ongeveer 400 kinderen per jaar.
De ouders beschikken over een kaart als bewijs dat ze recht hebben op speelgoed voor hun kinderen Op de kaart worden de uitgegeven cadeaus bijgehouden.
Vier keer per jaar mogen kinderen 2 items en een boek uitkiezen. Voor hun verjaardag ontvangen de kinderen een nieuw groter cadeau zoals een fiets.
‘Op de uitdeeldagen eens per maand voelen wij ons als Sinterklaas, vertelt Cindy van Beek. Zij werkt sinds 4 jaar bij de speelgoedbank en maakt deel uit van een ploeg van tien vaste vrijwillige medewerkers. Zij werkt gemiddeld 2 keer per week.
‘Als er 80 kinderen zijn is het een dolle boel hier. Sommige mensen komen met 4 kinderen’, aldus Cindy.
Een van de begeleiders gaat met de kinderen mee naar de opslagruimte waar de kinderen zelf hun speelgoed mogen uitzoeken.

Geven wat je je eigen kind ook zou willen geven
Met behulp van donaties is de speelgoedbank in staat om naast het gebruikte speelgoed ook nieuw speelgoed te kopen en grotere cadeaus met name voor verjaardagen aan te schaffen. Daarbij wordt vooral gelet op de behoefte van kinderen.
In de opslagruimte is het speelgoed ingedeeld naar soort. Er is een knutselhoek, een educatieve kast voor jonge kinderen met taal en rekenhulpen, playmobiel, lego, duplo, knuffels, boeken, het typische meisjes- en jongensspeelgoed voor 4-10 jarigen.

Een van de vrijwilligers die aan het werk is in de opslag vertelt ‘net boven de voedselbankgrens hebben mensen het vaak slechter omdat ze nergens recht op hebben. Ook zij zouden van de speelgoedbank gebruik moeten kunnen maken.’

Naast de locatie in West is er nog een locatie in Noord. Probleem van de huidige locaties is het gebrek aan opslagruimte. Derhalve is het noodzaak om op zoek te gaan naar ruimtes met meer opslagmogelijkheden.
Ideeën en voorstellen omtrent geschikte locaties zijn zeer welkom.


Ulla Nuess

Meer in deze categorie: « UItnodiging ZAMI High Tea Zoet »