Nieuws en verhalen
Blog

‘Samen buren’ in Stadsdorp Westerpark

dinsdag, 04 september 2018

‘Samen buren’ in Stadsdorp Westerpark

In Amsterdam zijn diverse Stadsdorpen opgericht. Bijna elke buurt heeft inmiddels wel een Stadsdorp. In totaal zijn dat er nu zo’n 26. De slogan van Stadsdorp Westerpark is ‘Samen buren’. Een belangrijk doel daarbij is: samen de buurt gezellig, schoon en groen, veilig en sociaal, maken!Waarom een stadsdorp?

De doelstelling is mensen met elkaar te verbinden om zodoende de saamhorigheid in een buurt te bevorderen. Het is bovendien een prettige manier om nieuwe mensen te leren kennen en gezamenlijk activiteiten te ondernemen.

In november 2017 is Stadsdorp Westerpark opgericht en is ook hun website gelanceerd. Ik interview Anne-Marie van de Fliert die betrokken is geweest bij de oprichting van stadsdorp Westerpark. Zij is nog steeds lid van de kerngroep van dit Stadsdorp.Wat is er zo leuk aan een Stadsdorp?

Annemarie: ‘ Het leuke is dat je mensen met elkaar verbindt en je buurt en je buren beter leert kennen. Je gaat samen allerlei activiteiten ondernemen. Ik zit in het bestuur en help mee met de website en de nieuwsbrief. Daarnaast ben ik heel vaak bij de diverse activiteiten aanwezig. De kerngroep bestaat uit vijf personen en we willen heel graag doorgroeien naar zeven personen. Mijn taak is onder meer aantrekkelijke activiteiten in de buurt te signaleren. Ik plan en organiseer samen met de andere leden van de kerngroep de buurtbijeenkomsten. Elkaar ontmoeten en geïnformeerd blijven over het Stadsdorp is daarbij van groot belang.

Op de laatste buurtbijeenkomst waren de kandidaten voor de Stadsdeelraad uitgenodigd en waren er zo’n 70 mensen aanwezig. Bij de andere bijeenkomsten komen er zo’n 15 tot 20 mensen.Wat hebben jullie zoal georganiseerd?

Annemarie: ‘We hebben nu een filmclub en een eetclub in zaal 100, waarbij de buren samen eten. Daarnaast organiseren we er een burenborrel en een keer in de maand drinken we koffie met elkaar. Er bestaat een Wandelclub en onder leiding

van een gids wandelen we langs Hofjes. Er komt een tweede burenborrel aan het Frederik Hendrikplantsoen bij café Broer. We zijn nu actief in de Frederik Hendrikbuurt en de Staatsliedenbuurt waar we begonnen zijn. Een stadsdorp beslaat een groot gebied, want dat is nodig om veel mensen aan het project te binden. Er zijn nu ruim 350 lezers van de nieuwsbrief, die wij 4 keer per jaar uitgeven. De website wordt goed bezocht en via de website melden mensen zich ook aan voor activiteiten. Voor de borrels en de koffieochtend hoeft men zich niet aan te melden. We willen de drempel zo laag mogelijk houden.

Met de filmclub gaan we naar de Movies of het Ketelhuis, altijd op de laatste vrijdag van de maand. Meestal kies ik een nieuwe film uit. Tot nu toe is het altijd doorgegaan en elke keer was het een succes. Per keer gaan er tussen de vijf en tien mensen mee. Na de film bespreken wij deze in het café. Mensen betalen alles gewoon zelf. We vragen wel een vrijwillige bijdrage om het Stadsdorp draaiende te houden.Daarvoor hebben we een digitale betaalautomaat en spaarpotjes. Meedoen aan activiteiten kost niets!

Wil je meer informatie, kijk dan op de website;

José Stolp