Nieuws en verhalen
Blog

Durven en doen...

vrijdag, 14 september 2018

Durven en doen...

Het lijkt zo vanzelfsprekend en ‘maakbaar’ een andere taal leren en je zelfstandig bewegen in een onbekende samenleving. In de praktijk blijkt het toch vaak moeilijker te zijn. Taal is een belangrijk en essentieel oriëntatiemiddel, maar de moed om ervan gebruik te maken is even belangrijk.

Annemieke Winder coördinator van stichting ‘Vrouwen vooruit’, vertelt dat de moed om actief de Nederlandse taal te gebruiken soms ontbreekt en dat er extra impulsen nodig zijn om vrouwen te stimuleren gebruik te maken van het aanbod aan scholing en activiteiten. Vanaf de tijd dat vrouwen schoolgaande kinderen hebben ontstaat er meer ruimte voor henzelf en vinden ze de tijd om iets voor zichzelf te doen.
‘Vrouwen vooruit’ biedt een tweetal cursussen aan die helemaal toegespitst zijn op ‘durven en doen’.

De cursus ‘Opwaarts’ is vooral gericht op zelfstandiger worden door erachter te komen wat je graag wilt, wat je graag doet en wat je verder kan brengen in je persoonlijke ontwikkeling. De cursus is zowel geschikt voor anderstaligen, alsook voor vrouwen wiens moedertaal Nederlands is.
De aandacht is ook gericht op een vervolg. Welke cursus, opleiding of vrijwilligers(werk) is geschikt om verder te gaan.
In de cursus ‘Vrouwen actief’ staat vooral aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling, zelfredzaamheid en communicatie centraal.

Leren en lachen met gelijkgestemden
Annemieke vertelt: ‘Probleem is dat vrouwen soms een gebrekkig zelfvertrouwen hebben en niet durven te praten omdat ze bang zijn om fouten te maken. Tijdens de cursus ‘Vrouwen actief’ wordt veel geoefend aan de hand van praktijksituaties op school, bij de huisarts in de winkel, kortom allerlei situaties uit het dagelijkse leven komen aan bod.
Gedurende de cursus blijkt dat fouten maken geen drama is, in tegendeel het wekt ook hilariteit op en er wordt veel samen gelachen. Een groot voordeel is dat vrouwen andere vrouwen in soortgelijke situaties ontmoeten wat een stimulerende invloed heeft op de mate van verbondenheid met elkaar.
Zelfvertrouwen wordt ook geuit via lichaamshouding.
In de cursus worden ademhalings- en ontspanningsoefeningen gedaan, er is aandacht voor lichaamshouding ‘wat straal je uit?’.
Een andere activiteit is zingen. Zingen is een geschikte toegang tot taal. Het stimuleert de taal, de klank van woorden, de uitspraak en het tempo waarmee woorden worden uitgesproken.

Wat levert het op: de resultaten
Vrouwen vertellen tijdens en na afloop van de cursus ‘vrouwen actief’ dan ook enthousiast, dat ze geleerd hebben zelfstandig naar ouderavonden en naar de huisarts te gaan. Dat ze ook geleerd hebben, dat fouten maken niet erg is, dat je kunt vragen ‘sorry dit heb ik niet helemaal begrepen, kunt u het herhalen’? Vrouwen durven meer en durven vooral ook om hulp te vragen in hun eigen sociale omgeving.
Ook hoort Annemieke terug dat vrouwen blijer zijn en goed in hun vel zitten nadat ze de cursus hebben gevolgd.
Bewegen vinden vrouwen vaak een beetje gek in het begin. Bij de evaluatie blijkt dat ze dat onderdeel juist het meest waarderen.
De cursus ‘Opwaarts’ stimuleert vaak dat vrouwen verder gaan met een cursus, een opleiding of vrijwilligerswerk.
Door de cursussen te volgen leren vrouwen wat hun kwaliteiten en talenten zijn. Het zijn vaak de anderen die het opmerken en uitspreken. Hierdoor krijgt het zelfvertrouwen een behoorlijk impuls.

Stimulerende trainers
Belangrijk is niet te snel en teveel willen en te hoge verwachtingen koesteren. Stapje voor stapje is vaak het juiste tempo. Doelen moeten realistisch en behapbaar zijn.

Alle cursussen worden gegeven door goed gekwalificeerde vrijwilligers, die vaak zelf een omscholing hebben gedaan als trainer/coach. Zij doen tijdens deze cursussen de nodige ervaring op voor hun verdere beroepsleven. De trainers zijn zeer gemotiveerd. Na afloop van de cursussen hoort Annemieke vaak dat het geven van de cursussen zeer stimulerend is en een verrijking vormt voor het eigen leven. De trainers worden geworven bij de landelijke opleiding voor trainers en de VCA, de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.

Start cursussen
De cursus Opwaarts begint 3 oktober van 9.15-11.45 uur
-Buurtcentrum de Tagerijn, Balboastraat 18
-Buurtcentrum de Mansveltschool, Karel Doormanstraat 125

De cursus Vrouwen actief begint op 4 oktober 9.15-11.45 uur
-De Multatulischool
Sara Burgerhartstraat 5

Info:
Stichting Vrouwen vooruit
Astrid Mettendaf telefoon 06-1239717
Annemieke Winder telefoon 06-13247518
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.vrouwenvooruit.nl

Ulla Nuess

Meer in deze categorie: « Talentenbeurs West Heel Mokum Kookt »