Nieuws en verhalen
Blog

Vraag en aanbod op de Talentenbeurs

donderdag, 05 december 2019

Vraag en aanbod op de Talentenbeurs

Dinsdag 26 november opende de talentenbeurs haar deuren weer voor werkzoekenden, vrijwilligers en voor mensen die iets willen leren en daarvoor een training of cursus willen volgen. Het gevarieerde aanbod biedt voor jongeren die nog geen duidelijk plan hebben een prima oriëntatie op het gebied van school, stage of leerwerkplek.

De najaarsbeurs vond ook dit najaar weer plaats in de royale ruimtes van ‘de Hallen’ in West. De aanwezige organisaties, op zoek naar betaalde en vrijwillige medewerkers boden tevens hun diverse diensten aan. De grote hal was gevuld met tafels waar voor bezoekers de nodige informatie te vinden was. Vriendelijke dames en heren informeerden bereidwillig de gasten en beantwoordden vragen. Onderstaand volgt een greep uit het ruime en diverse aanbod van ruim 50 organisaties.

Mensen op de juiste plek
Een rondje langs de tafels levert een divers beeld op. ‘Voor elkaar in West’ zoekt vrijwillige klussers. Zij bieden ondersteuning bij kleine klussen in huis, en sociale contacten aan buurtbewoners. Vrijwilliger Sijbo Mensonides vertelt: Wij zijn 5 dagen in de week open en beschikken over 60/70 vrijwilligers met de meest diverse capaciteiten en interesses. Onze taak is het de passende vrijwilliger voor een klant te vinden. Voor een sociaal maatje is een klik tussen klant en vrijwilliger van cruciaal belang,‘ aldus Sijbo. Als niet aan de vraag kan worden voldaan, wordt de klant doorverwezen naar een andere instantie.
Blik op talent is o.a. op zoek naar vrijwillige coaches voor vluchtelingen. Bij dit project vindt regelmatig contact, uitwisseling van kennis en ervaring plaats met de betrokken coaches.

Recycle het beheer van de Hallen zoekt medewerkers voor diverse functies, o.a. voor het beheer van de fietsenstalling, of voor de rol van gastheer/vrouw in de kantine.
Roads ondersteunt mensen met psychische kwetsbaarheid bij de opstap naar werk. Aangeboden worden chauffeursbanen voor het vervoer van goederen en voor mensen en begeleiding bij het werk.
Manpower was o.a. op zoek naar personeel voor de Gemeente Amsterdam, UWV, PostNL en KLM. Het Ministerie van Defensie bood banen voor medewerkers techniek, ICT en logistiek.

Duurzaamheid en hulp aan digibeten
Bij Het Actief Computer Centrum staan 25-30 vrijwilligers klaar voor digibeten m.n. ouderen. Klanten krijgen les in bijvoorbeeld digitaal betalen, gebruik van internet of omgaan met de site ‘mijn overheid’.
Aangeboden worden naast groepslessen ook privélessen waar mensen zelf bepalen wat ze willen leren en in welk tempo. De lessen zijn te volgen tegen een kleine vergoeding.
Jongeren die een (bij)baan, opleiding of stageplek zoeken, vragen hebben en/of advies nodig hebben, kunnen daarvoor aankloppen bij het Jongeren Service Punt JSP. Uitgangspunt is dat jongeren op een plek terecht komen die bij hen past en waar zij hun talenten en kwaliteiten goed kunnen inzetten.
Actuele thema’s zoals duurzaamheid komen ruimhartig aan bod. Het Repaircafé roept op kapotte voorwerpen en kleding etc. niet weg te gooien, maar langs te komen en ze samen met kundige vrijwilligers te repareren.
Bij het Kids Repaircafé werken vrijwilligers die kinderen leren hun speelgoed te repareren. Er zijn tevens workshops over duurzaamheid afvalvermindering en hergebruik.
Mad Science werkt voor het onderwijs maar ook daarbuiten. Kinderen maken kennis met wetenschap en techniek, nemen deel aan proeven en experimenten. Mad Science werkt voor scholen en organiseert partijen voor kinderen. De organisatie was op zoek naar een nieuwe medewerker.

Als naar aanleiding van een gesprek vraag en aanbod bij elkaar komen, en gegevens uitgewisseld zijn, is er sprake van een match. Na afloop van de beurs zullen organisaties en bezoekers contact met elkaar opnemen voor verdere afspraken. Tijdens de beurs kwam de teller op 355 matches te staan.
Kunstenaar Ali Asami trok de aandacht van bezoekers met zijn kleurrijke ‘Flow of Ink’ kunst waarbij hij gebruik maakt van elementen uit de natuur en het vloeiende inkt werk op en groot scherm geprojecteerd wordt.

Ulla Nuess