Nieuws en verhalen
Blog

Vrijwilliger van de Maand Februari

donderdag, 15 februari 2024

Vrijwilliger van de maand Februari 

Dinsdag, 13 februari 2024

Wie ben je? Waar kom je vandaan? 

Mijn naam is Hans Niemeijer. Ik ben 69 jaar oud en half Rotterdammer, half Amsterdammer, maar ik zie mezelf eerder als een wereldburger. In 2006 ben ik getrouwd met mijn partner, en nu alweer 24 jaar samen! 

Hoe ben je vrijwilliger geworden bij de ONA en wat doe je precies? 

Ik werd vrijwilliger toen ik 57 was, nadat ik mijn baan als griffiermedewerker verloor vanwege slechte arbeidsverhoudingen. Voor die tijd werkte ik in de thuiszorg en detailhandel. In 2016 kwam ik via de VCA terecht als vrijwilliger bij Blik op Talent. Ik begon als klassenassistent bij de Wijkleerschool, werd daarna coach bij de Vrouwenacademie West in 2017, en ging in 2021 aan de slag bij de ONA, waar ik mensen ondersteun en begeleid bij het vinden van werk.


Wat zijn je dagelijkse bezigheden?
 

Mijn dagelijkse bezigheden bij de ONA bestaat uit het begeleiden van mensen die inburgeren bij het laatste onderdeel - het zoeken naar werk. Ik ondersteun bij het vinden van vacatures en het schrijven van sollicitatiebrieven. Ik ben ervan overtuigd dat praktische hulp van onschatbare waarde is. Ik geniet van de groepsdynamiek en ik vertel mijn klas altijd: "Ik ben Hans, getrouwd met een man, heb geen kinderen, maar jullie zijn mijn kinderen.


Hoe motiveer je anderen om ook mee te doen?
 

Om anderen te motiveren, geloof ik in het nemen van kleine stapjes en het tonen van mijn eigen betrokkenheid. Het hebben van een goed inlevingsvermogen en begrijpen dat kleine onderwerpen heel groot kunnen, maar de grootste motivator is dat je zelf enthousiast bent. Ik ben een optimist, ik zie altijd een stijgende lijn in de mensen die ik help.

Tegen aspirant vrijwilligers zou ik nog willen zeggen; gewoon doen, gewoon proberen! Je wordt echt niet zomaar in het diepe gegooid. Vrijwilligerswerk geeft ontzettend veel voldoening. 

Wat doe je graag in je vrije tijd? 

In mijn vrije tijd tennis ik graag in het Westerpark, speel ik cello en piano, en geniet ik van klassieke muziek, vooral van Bartok.