Nieuws en verhalen
Blog

Aziyme Akgun, Vrijwilliger van de Maand April 2024

donderdag, 11 april 2024
Aziyme aan het werk in de Weggeefwinkel Aziyme aan het werk in de Weggeefwinkel

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Aziyme Akgun. Ik ben geboren in Dinar, Turkije, en toen ik één jaar oud was, ben ik naar Nederland gekomen. Ik woon en werk in Amsterdam. Ik heb hier mijn eigen stichting, Productielab, maar ik doe ook ontzettend veelvrijwilligerswerk.

Hoe ben je vrijwilliger geworden en wat doe je precies?

Het begon twaalf jaar geleden toen vrienden mij uitnodigden voor een benefiet. Daar zag ik hoe leuk en leerzaam het was, en dat heeft me geïnspireerd om zelf vrijwilligersprojecten op te zetten. Het geeft zoveel vreugde om mensen de kans te geven zich in te zetten voor anderen. In de afgelopen twaalf jaar heb ik veel verschillende projecten opgezet voor betaald en onbetaald vrijwilligerswerk. Twee voorbeelden daarvan zijn het voedselbankproject (onbetaald) en de weggeefwinkel waar we nu staan, die is gerealiseerd dankzij West-Begroot.

Hoe motiveer je anderen om ook mee te doen?

Wat ik heel vaak zie, is dat veel mensen wel willen helpen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Wat ik doe, is eerst met de vrijwilliger in gesprek gaan over de doelgroep die ze willen steunen en welk tijdsbestek bij hen past. Wat veel mensen niet weten, is dat vrijwilligerswerk ook heel onzichtbaar kan zijn. Het helpt bijvoorbeeld al enorm als een vrijwilliger online flyers wil delen via WhatsApp.

Het andere wat ik heel belangrijk vind, is om een fijne, gezellige, veilige werkruimte te creëren waar de vrijwilligers aan de slag kunnen. Als dit niet het geval is, vertrekken ze vaak weer, en dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat we willen. Voor mij is de tevredenheid van de vrijwilliger net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan die van mensen die betaald werk doen.

Wat zijn je dagelijkse bezigheden?

De afgelopen maand heb ik me ingezet als vrijwilliger voor ouderen, waarbij ik ze ondersteun bij verschillende activiteiten. Andere maanden kan het zijn dat ik een benefiet organiseer, waarbij veel administratie komt kijken.

En nu ben ik aan het werk voor de Weggeefwinkel. Ik wil graag benadrukken dat de Weggeefwinkel een jaar lang zal bestaan dankzij West-Begroot. We zijn één keer per week geopend, op woensdag van 10:00 tot 14:30 uur, op Columbusplein 253. Voor updates kun je het beste kijken op onze Facebook (www.Facebook.nl/Productielab) of Instagram (www.instagram.com/Productielab) voor eventuele afwijkende tijden. Één keer per maand op zondag houden we een inzameldag voor iedereen die zijn bruikbare spullen een tweede leven wil geven. We nemen alles aan wat in goede conditie verkeert, van huisdecoratie en keukengerei tot speelgoed en kleding.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik hou enorm van wandelen, maar ook gezellig op de bank luieren met vriendinnen en familie vind ik heerlijk. Ook reis ik graag, het liefst naar Italië!

Isabelle Kettner