Nieuws en verhalen
Blog

Wie maken VrouwenAcademie West? Vrouwen Vooruit

donderdag, 27 juni 2024
Eén van de partners van VAW is Vrouwen Vooruit.
 
Vrouwen Vooruit is een kleinschalige stichting gevestigd in Amsterdam West, die streeft naar een samenleving waarin vrouwen in een kwetsbare positie actief kunnen deelnemen en zich kunnen ontwikkelen. Door middel van groepsactiviteiten en persoonlijke begeleiding bieden ze vrouwen in Amsterdam West ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, empowerment, activering en zelfontwikkeling.
 
Hoewel de emancipatie van vrouwen in Nederland grote vooruitgang heeft geboekt, is deze nog niet voltooid, ook niet in Amsterdam West en omgeving. Vrouwen ervaren nog steeds belemmeringen in hun participatie en ontwikkeling, ook vanwege sekse-specifieke factoren en sociaal-maatschappelijke posities. Vrouwen Vooruit erkent deze uitdagingen en neemt ze expliciet mee in hun aanpak.
 
In de praktijk merkt Vrouwen Vooruit dat deze aanpak werkt. Vrouwen voelen zich veilig om hun ervaringen te delen en durven nieuwe stappen te zetten, mede dankzij de ondersteunende omgeving die de stichting biedt. Bij Vrouwen Vooruit staat de vraag en behoeften van de vrouw centraal. Ze stimuleren tot zelfstandigheid en bieden diverse trainingen, cursussen en trajecten aan.
 
Empowerment staat centraal in alle activiteiten van Vrouwen Vooruit, waarbij vrouwen worden gestimuleerd om controle te krijgen over hun eigen leven, hun krachten en talenten te ontdekken, zelfvertrouwen te ontwikkelen en hun eigen keuzes te maken, altijd binnen hun eigen sociale context.
 
Naast trainingen en cursussen organiseert Vrouwen Vooruit het project 'Wijksteunvrouwen', dat gericht is op laagdrempelige ondersteuning voor vrouwen met diverse achtergronden en persoonlijke omstandigheden. Vrouwen uit de gemeenschap worden opgeleid tot wijksteunvrouwen om deze ondersteuning te bieden, zoals begeleiding naar lokale activiteiten en voorzieningen, een luisterend oor bieden en helpen bij het vergroten van zelfstandigheid en sociale netwerken.
 
Meer weten over de partners van Vrouwen Academie West? Bezoek dan snel onze partnerpagina: https://www.vrouwenacademiewest.nl/over-vaw/partners