Nieuws en verhalen
Blog

Wie maken VrouwenAcademie West? Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC)

maandag, 12 augustus 2024

Een van de partners van Vrouwen Academie West is Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC).

Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC) helpt al meer dan twintig jaar anderstalige, geïsoleerde vrouwen door hen samen te brengen met vrijwilligers. Dit is voordelig voor iedereen: de vrouwen leren Nederlands en krijgen meer kennis over de samenleving, waardoor ze zelfstandiger worden. Vrijwilligers leren over andere culturen en ontwikkelen zichzelf, terwijl ze genieten van het lesgeven als 'buurvrouw'.

ABC heeft een klein maar sterk team van vijf vrouwen: Linda Dunharden, Summar Swidan, Sanne Berlemon, Siham Idrissi en Maartje Smeets. Ze zetten zich met veel enthousiasme in voor anderstalige, geïsoleerde vrouwen in Amsterdam. Ze geloven dat taal belangrijk is voor emancipatie, integratie en deelname aan de samenleving. Naast dit vaste team werkt ABC ook met veel enthousiaste vrijwilligers, die helpen om de zelfredzaamheid van de anderstalige vrouwen te vergroten.

Met meer dan 100 vrijwilligers die elke week Nederlandse les geven, speelt ABC een belangrijke rol in Amsterdam. De lessen worden meestal één-op-één bij de vrouwen thuis gegeven, en soms in een groep op bijvoorbeeld een basisschool. De vrijwilligers krijgen goede begeleiding van coördinatoren en vijf beroepskrachten.

Door ABC komen mensen met verschillende achtergronden wekelijks met elkaar in contact. Dit helpt om bruggen te bouwen en de sociale samenhang in Amsterdam te versterken. ABC krijgt vooral geld van de gemeente Amsterdam, maar ook van andere fondsen en werkt samen met partners om hun projecten te laten slagen. Sinds midden 2023 maakt ABC deel uit van De Regenboog Groep. Deze Amsterdamse organisatie helpt verschillende groepen die tijdelijk of langer hulp nodig hebben, zoals nieuwkomers, daklozen en mensen in armoede. De samenwerking zorgt ervoor dat ABC's aanbod ook in de toekomst verzekerd is.

Wil je ook vrijwillig bijdragen aan deze verbindende organisatie? Neem dan contact op via (020) 320 27 10 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie vind je op: https://lnkd.in/euytrfMi of www.abcamsterdam.org.


Foto: Liesbeth Dingemans