Nieuws en verhalen
Blog

Van VPB blogger Rubia Oehlers: Wandeltour Bos en Lommer

dinsdag, 21 oktober 2014

Het meest interessante aan deze tour vond ik als blogger van de Vrouwen Academie West de rondleiding door het GildeLab.Een concept dat voor Amsterdam nog onbekend is.

Het GildeLab

In het GildeLab kunnen creatieve bewoners met textielervaring aan de slag. Ulrike Bartels is één van de initiatiefnemers. Zij vertelt dat het GildeLab een wijkonderneming is, waar kleine ondernemers en kunstenaars opdracht kunnen geven. Bewoners krijgen een vergoeding voor de uitvoering van de textielopdrachten.
Rijk kun je er niet van worden, maar een leuke bijverdienste kan dit voor de creatieve bewoners zeker zijn. Ulrike geeft aan dat iedereen met naaiervaring, of die kan haken of borduren van harte welkom is.                                                                                                                             

De Boeg

De wandeltour begonnen we in de Boeg. Daar worden we ontvangen door Jamila Hammadi, participatiemedewerker vrouwengroepen. Zij vertelt ons over de verschillende bewoners initiatieven. Ze noemde een spontaan initiatief van twee vrouwen die een ochtendje de oudere dames hebben voorzien van een kleurrijke manicurebehandeling. Trots en voldaan lieten de dames hun gelakte nagels zien.

Vrouwen voor Vrouwen

Daarna vertrokken we naar de ruimte van Vrouwen voor Vrouwen in de brede school De Springplank. De initiatiefnemers Fatima en Gadijha, lieten ons de ruimte zien en vertelden over de verschillende activiteiten die zij doen met vrouwen uit de wijk. Zij verzorgen conversatiegroepen,  een kinderknutselclub, er wordt samen gekookt en er worden themabijeenkomsten georganiseerd. De ruimte is voorzien van een prachtige keuken die voor meerdere doeleinden beschikbaar is.

Buurtbeheerkantoor

In het Buurtbeheerkantoor worden we ontvangen door een vrijwilligster die ons vertelt over de verschillende activiteiten. Hier zijn diverse vrouwenorganisaties actief en er worden veel cursussen gegeven: naailes, haken, wekelijks samen koken, maar ook Arabische en Nederlandse taallessen en een ondernemerstraining. De dames van de naailes die gekwalificeerd zijn, kunnen doorstromen naar het GildeLab.

Mansveltschool

De tour eindigde in het Mansveltschool, waar we verder met elkaar gebabbeld hebben en bewoners hun verhaal konden doen.

Reacties van deelnemers

Een vrijwilligster van ABC Alliantie deed mee aan de tour omdat zij meer wilde weten over de buurt, zodat zij bewoners door kan verwijzen naar andere taalcursussen en naar activiteiten waar anderstaligen terecht kunnen. Zij vond de tour nog te kort en had wel meer van de wijk en buurtactiviteiten willen zien.

Eén van de andere deelnemers is een jonge dame die afgestudeerd is als antropoloog en zich aan het oriënteren is wat er op het gebied van cultuur in de wijk aanwezig is. Van haar mogen dit soort initiatieven vaker plaatsvinden.

Rubia Oehlers