Nieuws en verhalen
Blog

Talentenbeurs: veel vrijwilligerswerk

zaterdag, 23 januari 2016

Talentenbeurs: ruim aanbod jongeren, veel vrijwilligerswerk

Het was een drukte van jewelste in Podium Mozaïek waar op donderdag 10 december de talentenbeurs plaatsvond. Bij binnenkomst hing een zweem van verwachting en spanning in de lucht, misschien wel verspreidt door de organisatoren die bekwam en hartelijk de bezoekers begroetten, informatie verstrekten en vragen beantwoordden. Waarschijnlijk lag het ook aan de bezoekers, de jongeren en scholieren die in klassenverband samen met hun leraren voor het eerst hun voelhorens uitstaken naar de toekomst: een oriëntatie op opleiding en werk.

Vraag en aanbod: enkele cijfers

Ruim 60 organisaties waren aanwezig met een stand. Het aantal bezoekers is geschat op 300-350 waarvan meer dan de helft jongeren. Een belangrijke doelstelling van de beurs is, dat vooral jongeren hun talenten ontdekken en ontwikkelen en zien welke mogelijkheden daartoe geboden worden.

Er is vanuit gegaan dat 75% van de standhouders vrijwilligerswerk, trainingen, stages en werkervaringstrajecten aanbieden en 25% betaald werk. Dit laatste aantal is waarschijnlijk een stuk lager.

Bezoekers

Leerlingen en leraren van diverse scholen zoals een ROC, een lyceum en een MBO waren onder de bezoekers. Kleine en grotere groepjes vormden zich, zowel meisjes alsook jongens tussen 12 en 20 jaar. Samen met de volwassen bezoekers vulden zij de twee ruimtes waar de diverse organisaties zich presenteerden.

Een ruimte was uitsluitend gereserveerd voor jongeren. Creativiteit en mode zijn opvallend veel aanwezig in het aanbod.

Een greep uit het aanbod voor jongeren

Het aanbod omvatte een scala van activiteiten, veelal gericht op jongeren die niet makkelijk aan opleiding of werk kunnen komen. Zo is er een training bij ‘de jonge Krijger’ gericht op opleiding en werk voor jongeren zonder diploma. De aanpak is doelgericht en praktisch. Aan het einde van de dag bleek dat 25 jongeren zich hebben aangemeld. Een aantal waarmee de aanbieders zeer content waren.

  • Het Jongerenpunt (voormalig DWI) informeert, adviseert en bemiddelt naar school en werk, coacht jongeren en verstrekt informatie over uitkeringen
  • De stand van ‘Jong en Baas’ biedt in het kader van de aanpak jeugdwerkloosheid
  • een gefaseerd begeleidingstraject aan jongeren die zelfstandig ondernemerschap ambiëren.
  • Het Jongeren Punt, onderdeel van de Gemeente Amsterdam, is een aanspreekpartner voor jongeren van 18-27 jaar die van school zijn gegaan voordat ze een diploma hebben gehaald en/of geen werk hebben.
  • Het Jongeren Service Punt is er voor informatie en advies over school, stage, werk, geld en vrije tijd voor jongeren van12-27 jaar.
  • ‘Zone 3’ is een sociale onderneming die tot doel heeft de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Geboden worden leerwerktrajecten, bijvoorbeeld als buurtvoorlichter of als medewerker in het onderhoud van de openbare ruimte. Aan het einde van de dag blijkt dat zich 8 gegadigden hebben aangemeld.
  • De ‘CV dokter’ had een druk spreekuur. Tientallen bezoekers, jonger en ouder, man en vrouw, lager en hoger opgeleid, verzochten om ondersteuning bij het opstellen van een CV voor een aanstaande sollicitatie.

Bijzondere projecten

Bij de Stichting F6 was directeur Peter Paul Kleinlooh blij met 3 aanmeldingen omdat de opvang van jongeren uit deze doelgroep zeer complex is en er veel tijd en aandacht voor nodig is. De Stichting valt op met haar bijzondere missie, namelijk jongeren (VMBO en MBO) bewust maken van het begrip burgerschap, het belang van democratie en de rol van politiek. Voor dat doel organiseren zij op doeltreffende wijze contacten tussen jongeren en politici. Een mooi voorbeeld is een modeshow waar zelf ontworpen en geproduceerde kleding voor politici door politici zelf wordt gedragen tijdens de ‘Fashion Week’ in Amsterdam. Centraal staat wat jongeren aantrekkelijk vinden, naast mode, ook dans, theater, muziek en koken het liefst samen met politici.

De stichting ‘Amsterdamse Helden’ heeft het concept ‘rolmodellen’ ontwikkeld, waarbij coaching en advies wordt gegeven. Het werk van de rolmodellen staat hierbij centraal. Zij zijn aantrekkelijke voorbeelden en inspiratiebronnen voor jongeren. Zo is er een modeproject voor jonge vrouwen die zich willen vestigen als zelfstandig ondernemer.

Door gebruik te maken van de organisatie ‘Dress for Success’ kunnen mensen met een kleine beurs nooit verkeerd gekleed gaan naar een sollicitatie. Omdat de eerste indruk telt, zorgen zij gratis voor de juiste outfit van sollicitanten.

Workshop

Tijdens een workshop vertelt blogger Ikram in het kader van het Amsterdam Fashion College Programma haar ervaringen en geeft adviezen voor een succesvolle carrière.

Belangrijke aspecten blijken onder andere, een open houding, netwerken, initiatieven nemen, weten wat je wilt en erin geloven, creatief en professioneel zijn. Ikram wordt geïnterviewd door Fatima die projectleider is van het programma. Er ontstaat gaande weg een boeiend beeld van een sterke vrouw die haar eigen weg vindt in een turbulente wereld. Op de vraag wat zij jonge vrouwen adviseert, is haar antwoord: als je een droom hebt en je gelooft in jezelf, kun je het ook bereiken!

Aan het einde van de workshop neemt Fenna Ulichki, bestuurder Stadsdeel West het woord en beaamt deze stelling vanuit haar eigen beroepsleven. Ook zij benadrukt het belang van geloven in jezelf, weten wat je wilt: vertel je verhaal en laat zien wie je bent!

Vraag en aanbod vrijwilligers

In de andere grote zaal bevonden zich de organisaties met een meer algemeen aanbod ook voor volwassen bezoekers. Bij een rondje langs de stands viel snel op, dat het hier voornamelijk om vrijwilligerswerk ging. Een enkele organisatie had betaald werk te bieden.

Markant Centrum voor Mantelzorg zocht zorgvrijwilligers en slaagde erin 2 vrijwilligers te vinden. De Reade was voor het eerst aanwezig op de beurs en boekte een goed resultaat: 8 vrijwilligers.

De organisatie Samenwonen-Samenleven biedt een basiscursus ‘Vertrouwenspersonen’ aan voor betrokken bewoners die zich bekommeren om kwetsbare medebewoners. Zij wisten 4 vrijwilligers te werven.

Verwachtingen van bezoekers

Een rondje langs bezoekers levert informatie op over de verwachtingen waarmee de beurs wordt bezocht.

Een jonge man, 19 jaar komt om een baan te vinden in de ICT/administratie. Een mentor van een MBO school wil stageplekken voor leerlingen zoeken en is blij met de toegankelijkheid die geboden wordt. Het bezoek levert veel adressen op. Een groepje vriendinnen is teleurgesteld. Er is weinig betaald werk. Zij hadden net een project op weg naar werk afgerond en hoopten nu op een betaalde baan. Een leraar van een Havo/Vwo klas is blij met het aanbod omdat de leerlingen kunnen zien ‘dat school ergens toe leidt’. Vooral jongeren zonder voorbeelden in de eigen sociale omgeving, hebben de kans zich hier te oriënteren. Een drietal vriendinnen zoekt werk in de modebranche en wordt hier goed voorbereid. Een groepje vrouwelijke scholieren voelt zich zeer aangesproken door de vrouwen die zich vandaag als voorbeeld en rolmodel presenteerden met het credo geloof-in-jezelf. Al met al is de doelstelling geslaagd om vooral jongeren die niet makkelijk de weg vinden op de onderwijs- en arbeidsmarkt een oriëntatie op opleiding en werk te bieden. Een gering aanbod aan betaald werk leidde bij de een en ander tot teleurstelling. Desondanks waren er veel tevreden standhouders en bezoekers.

Ulla Nuess

Media