Nieuws en verhalen
Nieuws

Doe- en Inspiratiedag 3 oktober, De Havelaar

woensdag, 09 oktober 2024

Om 9 uur stap ik De Havelaar binnen voor de jaarlijkse Doe- en Inspiratiedag. De zaal is vol, en ondanks een onverwachte stroomstoring hangt er een vrolijke, energieke sfeer. Vrouwen zijn al druk aan het netwerken, halen koffie bij de bar en verzamelen zich bij de inschrijftafel om zich aan te melden voor de verschillende pitches.

Om half tien opent Annemieke de dag met een uitleg over de Vrouwenacademie West. We staan weer aan het begin van een nieuw jaar vol activiteiten en samenwerkingen. Annemieke benadrukt dat de focus ligt op persoonlijke groei. Alle aanwezigen krijgen de kans om te ontdekken waar zij aan willen werken, nu de kinderen weer naar school zijn.

 

Theaterstuk 'Durven Doen’

Na de opening volgt een kort theaterstuk over "Durven Doen". Patricia vertelt hoe ze via haar buurvrouw Farida op een koffieochtend in het lokale buurthuis terechtkwam. Uiteindelijk volgde ze daar de cursus Durven Doen, waarin ze leerde niet langer te denken: 'Kan ik dit wel? Ik ben toch maar een huisvrouw.' Ze ontdekte dat je soms gewoon de stap moet wagen en dat het belangrijk is om steun te vinden bij andere vrouwen uit je omgeving. Hoe groter je netwerk, hoe sterker je je voelt. De energie in de zaal groeit voelbaar; er klinkt instemmend gemompel en een enkele “Ja, precies!” als teken van herkenning.

 

Kennismaking met Partners

Aansluitend verzamelen de partners zich op het podium om kort hun activiteiten toe te lichten. Annemieke sluit af met een introductie van de pitches, waarna we ons naar de aangegeven kamers begeven om daar 20 minuten te luisteren en deel te nemen in de presentaties. In totaal zijn er drie rondes.

 

Ronde 1: Taal en Digitale Vaardigheden

Ik kies ervoor om de pitch over Taal en Digitale Vaardigheden bij te wonen. Hier wordt uitgelegd waar je taalles kunt volgen en hoe je kunt deelnemen aan taalcafés. De nadruk ligt op ondersteuning voor geïsoleerde vrouwen. ABC komt bijvoorbeeld ook bij vrouwen thuis en biedt digimaatjes aan die kunnen helpen met appen, videobellen en e-mailen. Ook bij de voorbereiding op inburgering kunnen ze ondersteuning bieden.

Ze benadrukken: het is nooit te laat om te leren. Ook wordt het initiatief 'Mixen in Mokum' gepitcht, waarbij vrouwen met minimaal A2-niveau elke week in De Havelaar samenkomen om Nederlands te spreken. De eerste bijeenkomst is aanstaande donderdag.


Ronde 2: Vrijwilligerswerk, Werk en Opleiding

Na 20 minuten ga ik door naar de ronde over vrijwilligerswerk, werk en opleiding. De meeste vrouwen hier willen de stap maken van vrijwilligerswerk naar betaald werk. Ze zijn gekomen om te netwerken en ervaringen uit te wisselen. Velen geven aan dat ze meer willen zijn dan alleen 'personal assistants' van hun kinderen. Werken geeft energie en zorgt dat het balletje vanzelf gaat rollen. Vrijwilligerswerk zien ze als een eerste, belangrijke stap om ervaring op te doen in verschillende sectoren, zoals de zorg en catering.

 

Ronde 3: Persoonlijke Ontwikkeling

De laatste ronde draait om persoonlijke ontwikkeling, georganiseerd door Single SuperMom, Stichting Aminah en Blik op Talent en Vrouwen Vooruit. Iedereen wordt gevraagd drie suggesties op te schrijven waarvan zij denken dat deze belangrijk zijn voor persoonlijke groei. Veelvoorkomende thema's zijn: loslaten van beperkende ideeën, meer zelfvertrouwen krijgen, discipline, bewegen, taal verbeteren, gezond eten en het zoeken van de juiste mensen om je heen.

Daarna wordt de vraag gesteld: hoe zet je de volgende stap? Single SuperMom kan helpen met het regelen van praktische zaken zodat jij verder kunt groeien. Elke vrijdag om 9:00 uur is er een inloopochtend in De Koperen Knoop. Stichting Aminah organiseert wekelijks bijeenkomsten in Bos en Lommer om elkaar te ondersteunen. Blik op Talent biedt coachingstrajecten van een half jaar voor een persoonlijk stappenplan. En daarnaast organiseert Vrouwen Vooruit cursussen en projecten om je talenten te ontdekken en in te zetten.

Aan het eind van deze sessie benadrukken enkele vrouwen hoe blij ze zijn met deze dag.

Afsluiting – Aan de Slag!

De dag wordt afgesloten met inspirerende verhalen van de muzes, die hun persoonlijke groei delen en vertellen hoe de buurthuizen hen daarbij hebben geholpen. Annemieke sluit af met een oproep: "Doe er iets mee, en ga morgen meteen aan de slag! En krijgt direct bijval vanuit het publiek ‘dit moeten we blijven doen!’

Isabelle Kettner

 

Vanwege de stroomstoring was er geen licht, maar dat mocht de pret niet drukken, wat te zien is op de erg korrelige foto's.